АГРОВІДЕО

Зернове господарство України стає все більш ефективним – Ольга Трофімцева

26.05.2021 13:28
PHOTO-2021-05-25-20-37-30

25 травня в Києві відбувся найбільший аграрний форум в Україні Grain Storage Forum Elevator 2021, присвячений елеваторному господарству, переробці зерна і зернотрейдингу. На різних панелях піднімалися надзвичайно важливі теми для українського АПК. Власними думками про розвиток зернового господарства та подію в цілому ділиться з agronews.ua екс в.о. міністра агрополітики Ольга Трофімцева.

Ольга Трофімцева назвала серед найбільш обговорюваних тем саме стратегії аграрного експорту, яким чином має вибудовуватися діалог держави та аграрного бізнесу якраз у сфері виробництва зерна, його переробки, зберігання, логістики, інфраструктурних питань і безпосередньо експорту.

“Чому ці питання є надзвичайно важливими? З одного боку ми розуміємо, що саме ця підгалузь українського АПК приносить левову частку валютних надходжень кожного року. І це зрозуміло і важливо. Але з іншого боку все більше постають нові питання або нові виклики у галузі. Чому? Тому що зернове господарство України стає все більш ефективним і продуктивним. Відповідно нам потрібно розвивати поступово систему логістичну, інфраструктурну, зберігання, переробки зерна для того, щоб воно не втрачало своїх якісних характеристик та показників і потрапляло до наших експортних покупців в тій же якості, в якій воно загружається, скажімо так, тут в Україні”, – зауважує Трофімцева.

Екс в.о. міністра агрополітики відзначила друге надзвичайно важливе питання, що стосується не лише експорту безпосередньо, а взагалі питань, як надалі вибудовувати зернову галузь України, яким шляхом рухатися. Вона впевнена, що Україна буде виробляти все більше зерна і відповідно все більше його експортувати, тому що ефективність українського агробізнесу зростає.

“Але з іншого боку постає питання переробки – а чи маємо ми все більше звертати увагу на глибоку переробку, на продукти з доданою вартістю. І яким чином ми маємо вибудовувати бізнес в цій площині. І сьогодні була цікава дискусія, яка, в принципі, мала своїм результатом те, що ми маємо дивитися, звичайно, на ринки збуту, на глобальну торгівлю, маємо знаходити свою нішу і іти до неї”, – сказала пані Ольга.

Серед інших тем обговорення на Форумі – це технології і питання якості українського зерна. За словами Трофімцевої, необхідно чесно говорити про те, що Україна отримує досить велику кількість нотифікацій щодо якості зернових, які вона постачає, і відповідно теж тут і бізнес, і держава мають на це реагувати. Саме про те, де відповідальність бізнесу, а де відповідальність держави, яким саме чином уряд може допомагати бізнесу з цими викликами якимось чином справлятися була надзвичайно цікава дискусія в рамках форуму.

✅ Ольга Трофімцева відзначила те, що український АПК стає все більш технологічним. І виставкові площі на Grain Storage Forum Elevator 2021 є тому підтвердженням. Вона впевнена, що український бізнес дійсно не на словах, а на справі опікується питаннями, які пов’язані з продуктивністю і одночасно якістю продукції, яка виробляється.

На думку Трофімцевої, надзвичайно важливим стає питання сталої продовольчої безпеки, тому що екологізація аграрних політик, в тому числі в Європейському Союзі, теж стає все більш важливою темою, про яку бізнес та уряд, напевне, наступні пару років будуть дуже активно спілкуватись.

“Тому тем багато, викликів багато. Але дуже класно, що сьогодні і представники уряду, і представники бізнесу від виробників до переробників, до трейдерів мали можливість ось так відверто і іноді досить гаряче на ці всі важливі теми”, – резюмувала екс в.о. міністра агрополітики Ольга Трофімцева.

Читайте також: аграрні розписки є універсальним та простим інструментом для аграріїв – Трофімцева.


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: