ВАЖЛИВО

Аграрні розписки є універсальним та простим інструментом для аграріїв – Трофімцева

20.05.2021 10:19
img8254-110513

Питання фінансових інструментів в АПК, особливо для невеликих агровиробників, залишається темою нагальною. І непростою. Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомляє екс в.о. міністра агрополітики Ольга Трофімцева, пише agronews.ua.

Як зазначає Трофімцева, з 2015 року аграрні розписки зарекомендували себе як простий та універсальний інструмент. Ними вже скористалися понад 4 тис агровиробників, щоб залучити фінансування від більш ніж 300 кредиторів. Чи багато це в масштабах всього українського АПК? Напевно, ні.

“Але я чудово пам’ятаю, як ми в Мінагрополітики спільно з IFC, поступово, область за областю, розширювали можливості використання аграрних розписок для українських фермерів”, – відзначає вона.

Обмежуючим фактором для більш широкого і ефективного використання аграрних розписок є їх поточний формат, при якому понад 90% всього фінансування за розписками надається постачальниками матеріально-технічних ресурсів та фінансовими установи, які не можуть нарощувати обсяги кредитування через брак ліквідності та високу концентрацію в агросекторі.

“Як це змінити? Досить просто. Є законопроект 2805-Д, який передбачає багато крутих новацій”, – впевнена пані Ольга.

Серед таких новацій вона називає:

✅ перетворення аграрної розписки у неемісійний цінний папір, який існує в формі електронного документу в Реєстрі аграрних розписок (це дозволить знизити вартість операцій з аграрними розписками завдяки автоматизації процесів заповнення та перевірки інформації боржника з ряду інших державних реєстрів, що також суттєво знизить часові витрати користувачів на роботу з інструментом);

✅ модернізація Реєстру аграрних розписок дозволить агровиробникам та кредиторам здійснювати операції з аграрними розписками безпосередньо в Реєстрі у власних кабінетах онлайн, без обов’язкового нотаріального посвідчення;

✅ можливість, за бажанням кредитора, перевести аграрну розписку до обігу в депозитарній системі для подальшого продажу та залучення рефінансування. Ліквідний вторринок – це притік капіталу у галузь, нарощення обсягів фінансування та покращення комерційних умов для агровиробників;

✅ розширення сфери застосування: дозволить агровиробникам у сегментах тваринництва, садівництва, первинної переробки також системно використовувати інструмент на рівні з колегами, та розвивати власні господарства завдяки вчасному фінансуванню.

“Я підтримуємо даний законопроект і вважаємо його дійсно корисним для українського агросектору. Тому я дійсно сподіваюсь на його широку підтримку в секторі і серед депутатів”, – резюмує Ольга Трофімцева.

Читайте також: 18 травня на пленарному засіданні Верховна Рада України підтримала прийняття Закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису) через електронні аукціони” у кількості 272 голосів.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: