ВАЖЛИВО

Українські науковці працюють над першим в державі проєктом «Фермерські парки»

26.03.2024 13:06
photo_2024-03-13_16-21-12

Українські науковці працюють над першим в державі проєктом «Фермерські парки». У його межах створюється «Світоглядний парк-лабораторія» Agronews.ua. поспілкувалося із однією із його засновниць – Оксаною Олейнюк-Пухняк, ландшафтним архітектором, кандидатом сільськогосподарських наук.

Пані Оксано, розкажіть, будь ласка, що це за проєкт?

Ми зараз працюємо над першим в Україні проєктом «Фермерскі парки», де фермерство розглядається не лише як утилітарне виробництво, а як процес народження і розвитку агрокультури у сучасному терапевтичному контексті повоєнного відновлення нації.

Що це означає? У сьогоднішніх реаліях агресія виснажує всі моральні сили, а відповідно і фізичні. Руйнівні агресивні процеси довкола нас і життя у війні руйнує нас в першу чергу фізично. Моральний аспект у боротьбі українців з агресором потребує підживи. На сьогодні такою рятівною соломинкою виявились наші сади, парки та агропростори. Адже ми пам’ятаємо наше гасло? «А ти сади і сій квіти, щоб там не було».

Подібний такий «Фермерський Парк» з’явився біля Львова на базі «Поля Щастя» і Дорадчого Фермерського Центру «Фермерська родина». Власницею цього поля і засновницею дорадчого центру є  Наталія Табінська, яка радо відгукнулась і впровадила цю ідею у своєму господарстві. Але він значно менший за той, що створюється на Києвщині. Тому й кажемо, що створюємо перший в Україні «Світоглядний парк – лабораторію».

Такий простір  дуже затребуваний навіть у більш-менш спокійному Львові.

Яка мета таких Фермерських парків?

У першу чергу люди зможуть особисто долучитися до всіх моментів вирощування культур, відпочити на цій фермі, відновитися.

У контексті повоєнного відновлення це буде дуже корисним для всіх: як для тих, хто був на передовій так і тих, переживає війну в тилу.

Нині в Україні розробляється «Світоглядний парк-лабораторія». Він буде в Києві, в Бучанському районі, розкинеться на території 25 га.  У нас уже є генплан. У цьому парку-лабораторії будуть «вирощувати» грунт, показувати всім, як правильно вести агробізнес, який не шкодитиме довкіллю, не забруднюватиме грунти та навколишнє середовище і при цьому приноситиме прибутки.

На конкретних прикладах показуватимемо, що можливо незатратно, екологічно, чисто і корисно вирощувати органічну продукцію.  Ми закладаємо це, як фермерський парк.  Над проєктом вже працюємо 2-й рік поспіль. Минулоріч його започаткували, цього року – плануємо розбудову.

Що зумовило відкриття такої лабораторії?

Потреба відновлення грунтів. Ми зайшли вже в глухий кут з тим, на скільки вони отруєні, відповідно і рослини, а це спричиняє хвороби людей. Маємо дбати про чисті грунти, довкілля, середовище та здоров’я нації.

Ви сказали, що будете «вирощувати» грунт, що це означає?

Не секрет, що кожна територія та кліматична зона має різний грунт.  Чимало, на жаль, його нині забруднено. До хімічних елементів нині додалися ще й уламки ракет, дронів, гранати, розтяжки – все це забруднює грунт та знищує мікросвіт. Ми ж ставимо ціль очистити грунти.  

Наочно демонструватимемо ввесь процес, який допоможе оживити їх. Також наші фахівці виїжджатимуть в господарства і надаватимуть консультації аграріям щодо вирощування культур не застосовуючи при цьому агресивні хімічні методи.

 Яка вартість буде цих послуг?

Не можу сказати, що це буде 200 грн чи 200 тис грн. До кожного господарства буде індивідуальний підхід, адже це залежатеме куди їхати, на скільки, які процеси будуть залучені, які фахівці та їхня кількість. Можу сказати, що це все буде в правовому полі. Ми офіційно будемо підписувати документи з контрагентом і співпрацювати з ними.

Як буде виглядати цей парк?

Він уже є, але ще в процесі доопрацювання. Нині над проєктом працюють науковці, переважно з Національного Лісотехнічного Університету України, а також із Державного природознавчого музею Національної академії Наук України, Національного Парку Розточчя. Всі вони під керівництвом Вікторії Оліферчук, мікробіолога, доктора наук.

Це територія з «ландшафтним дизайном» від  неймовірного автора – природи: затишна та атмосферна, щоб людина могла не лише побачити технології вирощування культур, а й мала змогу відпочити. Це напевно буде перший проект де вказана схема, що не має бути жодного втручання людини.

Усе створюється у дуже естетичному вигляді з елементами малих архітектурних форм, які не суперечать з простором. Також там планується ресторан «На городі». Тут маємо на увазі не на території, а що в даному закладі будуть готувати страви зі свіжих овочів, як вирощені без хімічних добрив. Ці овочі не будуть зберігатися у холодильниках. Їх зірвали і з них  відразу готуватимуть страви.             

Парк буде поділено на кілька зон: одна відпочинкова, друга – лабораторна, інша – територія на якій вирощуватимуть культури за допомогою різних технологій, аби аграрії могли прийти і переконатися, що не використовуючи хімічних добрив можна отримувати гарні врожаї. 

Свої поля та сади ми доглядатимемо різними методами: мікоризація грунту, наповнення його біомасою, перегноєм, як рослинного так і тваринного походження також будуть «теплі грядки Розума» (Грядки Розума – це верміферма безпосередньо в прикореневій зоні рослин для виготовлення біогумусу і стрімкого розмноження черв’яків), вертикальне планування тощо.

Плануємо його відкрити наприкінці літа.  А вже наступного року парк працюватиме на повну потужність.

Сільгоспвиробники зможуть приїхати та повчитися органічному способу ведення господарства, а також відновлювальної аграрної культури.  Зауважу, якщо правильно вести свій бізнес не використовуючи хімії, то в перший рік врожайність може зрости, а через 3-5 років потрібно буде мінімальне втручання людини, оскільки запустяться всі біологічні процеси так, що крім того, що посіяти чи зібрати, людини більше там не потрібно буде.

Грунт буде «живим і самодостатнім»,  що  сприятиме гарному імунітету рослини. Варто лише застосовувати підтримувальні технології. Все залежатиме, які культури вирощуватимуться: моно, біорізноманіття чи це буде дике вирощування.

 Які спеціалісти працюватимуть в цьому парку-лабораторії?

Мікробіологи, ґрунтознавці, ландшафтні архітектори, ентомологи, зоологи, біологи. Всі фахівці, які зможуть надати повний спектр послуг для того, аби аграрії та садівники могли сформувати свої ферми майбутнього.  Це буде зовсім інший підхід. Ми підходитимемо до обробітку ґрунту з точки зору комплексної науки. Адже, на жаль, при вирощувані агрокультур чи садів, нівелюється роль комах та птахів.

Ось до прикладу: є урочище де селяться перелітні птахи, а на сесії громади прийняли рішення віддати ці землі аграрію і він їх розорав і посіяв кукурудзу. Цього робити не можна було, бо ті птахи – червонокнижні, або там живе популяція рідкісних тварин. На жаль, зараз такі нюанси не враховуються.

Зараз фіксується повне зникання дрібних птахів. В Україні йде масове вирубування чагарників, а це призводить до загибелі тваринного світу, світу птахів. На це також слід звертати увагу. 

Інша проблема –  масова забудова садово-городніх кооперативів. На їхній території будуються багатоповерхівки. А ці дачні масиви  –  це оази дикої ближньої природи для людини, які  поряд з великими містами. Альтернативою таких багатоповерхівок є формування садових парків. Це лише кілька прикладів, а їх є безліч.

Наші фахівці допомагатимуть теоретично та практично, робитимуть усе можливе, аби покращити якість грунтів, вирощених на них культур, а також дбатимуть про навколишнє середовище.



Перегляди: 2093
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: