ВАЖЛИВО

Залучення аграрних розписок допоможе наростити виробництво сільгосппродукції – Висоцький

22.06.2021 16:30
20190917_121449

Залучення аграрних розписок допоможе наростити виробництво сільгосподарської продукції. Про це перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький у ексклюзивному інтерв’ю для agronews.ua розповів під час IV Агрополітичного форуму в рамках 33-ї Міжнародної агропромислової виставки AGRO-2021.

Пане Тарасе, як запровадження аграрних розписок вплине на український агросектор?

– Аграрні розписки в останні роки продемонстрували себе як дієвий механізм залучення фінансування перш за все для покриття оборотних коштів та операційних потреб. Фактично вже десятки мільярдів гривень залучено за допомогою цього інструменту, щоб підтримати фермера у його діяльності.

Але на сьогодні цей інструмент можна використовувати тільки в рослинництві. Чи планується розширення сфер залучення аграрних розписок?

– Так, звісно. Це стосується і тваринництва, і садівництва, що суттєво допоможе наростити виробництво продукції саме в цих напрямках, а це додана вартість, додаткові робочі місця в сільських територіях.

Тобто активне використання аграрних розписок збільшить інвестиції у вітчизняне сільське господарство?

– Для початку необхідно максимально цифрувати і привести в автоматичний цифровий формат аграрні розписки з можливістю використання фінансових документів для додаткового залучення капіталу, що в кінцевому результаті сприятиме збільшенню обігових коштів в агросекторі. А це, власне кажучи, і інвестиції в нові технології, і інноваційні рішення, і збільшення врожайності, а також збільшення виробництва на гектар і в цілому зростання аграрного сектору в Україні.

Наразі аграріїв хвилює питання участі у державній підтримці. Чи є пріорітетні напрямки?

– Є нові напрямки. По-перше, це підтримка вирощування гречки. Відповідний порядок обгорювався спільно з асоціаціями та був відправлений на узгодження по відомствах. Очікуємо, що у липні він буде поданий на затвердження до Кабінету Міністрів України. Також було відправлено по відомствах на узгодження порядок компенсації втрат при форс-мажорних погодних обставинах, які, на жаль, час від часу трапляються. Також у результаті публічного обговорення по підтримці зрошення було прийнято рішення залишити тільки вітчизняне обладнання. Особливу увагу приділяємо органіці. Наразі агрокомітетом підтримано законопроект 5440, що не допускає зупинку торгівлі органічною продукцією на території України, а також усуває перешкоди для отримання українськими виробниками державної підтримки у сумі 50 млн грн у сфері органічного виробництва та обігу органічної продукції.

У січні поточного року запущені державні портфельні гарантії, за якими можна отримати 50%, а інколи до 70% гарантію від держави по кредитах, в тому числі в агросфері. Чи активно ними користуються українські фермери?

Аграрії є лідерами. 1/3 по цих гарантіях пішла саме на аграрний сектор. Дана програма працює за принципом мультиплікатора. Основна суть: при існуючій заставі ви можете взяти більше грошей, тобто швидше розвиватися. Щоб взяти кредит на 10 млн грн, потрібно було внести заставу на таку суму, то тепер держава бере гарантію по 5 млн грн цієї застави. Фактично ви можете при існуючих ресурсах брати більше коштів. А більше коштів, враховуючи, що 1 рік-1 цикл, це швидше інвестувати, швидше рости. Перш за все, щоб прискорити інвестиції в технології, основні засоби, в тому числі землі.

Читайте також: в Україні молодь активно долучається до розвитку агросектору.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: