НОВИНИ

Як працювати організаторам земельних торгів на Прозорро.Продажі

14.04.2023 11:35
photo1681452037

Організатори земельних торгів, як і учасники, працюють у системі Прозорро.Продажі через особисті кабінети. Створюють їх шляхом реєстрації на акредитованих електронних маркетплейсах, наприклад, на майданчику Української універсальної біржі. Далі продавець чи орендодавець оприлюднює в електронній торговій системі оголошення про проведення земельних торгів. Про це повідомляє пресслужба Української універсальної біржі, пише agronews.ua.

Звертаємо увагу, що організаторами торгів можуть виступати не лише органи місцевого самоврядування, а й фізичні особи, які бажають продати пай чи інший земельний наділ.

Законом України  передбачено, що один лот складається виключно з однієї земельної ділянки або прав на неї. Оголошення про проведення земельних торгів публікує організатор через особистий кабінет. До опису лота додає документи та матеріали про ділянку, її фотографії. Кожен документ завантажує окремим файлом.

Окрім того в оголошенні повинні обов’язково бути зазначені такі дані:

–         організатор земельних торгів;

–         місце розташування, площа та кадастровий номер ділянки;

–         цільове призначення ділянки;

–         умови договору купівлі-продажу чи договору оренди;

–         стартова ціна за земельний лот;

–         містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки (якщо вона із призначенням для забудови);

–         час проведення земельних торгів (дату проведення торгів організатор виставляє самостійно: через 30-45 днів від моменту публікації оголошення. А от час проведення аукціону система визначає автоматично);

–         розмір реєстраційного та гарантійного внесків, порядок їх сплати;

–         контактні дані особи, в котрої можна ознайомитися з документами про лот;

–         проект договору;

–         сума витрат, здійснених на підготовку лота до продажу, що підлягає відшкодуванню переможцем торгів (у разі їх наявності).

Потрібно також не забувати, що в оголошеннях про продаж за лотом зазначається обов’язково особа,   яка   має   переважне   право   на купівлю земельної ділянки (до продажу земельних ділянок застосовується переважне право попереднього орендаря на придбання відповідної ділянки).

Звертаємо увагу, що організатори земельних торгів не сплачують жодних коштів за користування електронною торговою системою та будь-які інші дії, пов’язані з проведенням аукціонів.

Якщо на земельні торги виставляється право оренди земельної ділянки в комплексі з розташованим на ній водним об’єктом, то в оголошенні зазначається також інформація і про такий водний об’єкт (наявність його паспорта, умови використання, площа, розмір плати за надані в оренду водні об’єкти). До матеріалів лота долучається окремим файлом паспорт водного об’єкта та розрахунок орендної плати.

Нагадуємо, що нині продавати комунальні сільськогосподарські ділянки заборонено законодавством. Тому їх можливо лише орендувати. А от приватні землі навіть сільськогосподарського призначення продати та придбати можливо. Для цього потрібно лише перейти на майданчик Української універсальної біржі. Менеджери маркетплейса нададуть повний супровід у роботі усім учасникам земельних торгів.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: