НОВИНИ

Вчені розвіяли міф щодо причин підвищення холестерину

03.06.2021 19:10
good-cholesterol-not-so-good-at-preventing-heart-disease

Нові дослідження показали, що регулярне вживання молока не пов’язане з підвищенням рівня холестерину, що є хорошою новиною для молочної галузі. Про це повідомляє dairyglobal.net, пише agronews.ua.

Це завжди було досить суперечливою темою щодо споживання молока, і науковці хотіли це дослідити. Дослідження 2 мільйонів людей було проведено в Університеті Редінга,  Великобританія.

Він проаналізував 3 великі дослідження населення і виявив, що люди, які регулярно вживають велику кількість молока, мали нижчий рівень як хорошого, так і поганого холестерину, хоча рівень ІМТ був вищим, ніж ті, хто п’є молоко. Подальший аналіз інших великих досліджень також свідчить про те, що ті, хто регулярно вживав молоко, мали на 14% нижчий ризик розвитку ішемічної хвороби серця.

Дослідження

Під час дослідження група застосувала генетичний підхід до споживання молока, розглядаючи варіації гена лактази, пов’язані з перетравленням молочних цукрів, відомих як лактоза. Дослідження виявило, що наявність генетичних варіацій, коли люди можуть перетравлювати лактозу, є хорошим способом виявлення людей, які вживають молоко підвищеним рівнем холестерину.

Професор Вімал Карані, професор кафедри нутригенетики та нутрігеноміки Університету Редінга, каже: «Ми виявили, що серед учасників з генетичними варіаціями, які ми пов’язували з більшим споживанням молока, вони мали більш високий ІМТ, жир в організмі, але, що важливо, мали нижчий рівень і поганий холестерин “. «Ми також виявили, що люди з генетичними варіаціями мали значно нижчий ризик розвитку ішемічної хвороби серця. Все це говорить про те, що зменшення споживання молока може не бути необхідністю для профілактики серцево-судинних захворювань », – сказав він.

Нове дослідження було проведено в результаті кількох суперечливих досліджень, які раніше вивчали причинно-наслідковий зв’язок між більшим споживанням молочних продуктів та кардіометаболічними захворюваннями, такими як ожиріння та діабет. Щоб врахувати невідповідність обсягу вибірки, етнічної приналежності та інших факторів, група провела мета-аналіз даних приблизно до 1,9 мільйона людей та застосувала генетичний підхід, щоб уникнути непорозуміння.

Незважаючи на те, що дані британського біобанку показали, що особи з генетичними варіаціями лактази мали на 11% нижчий ризик діабету 2 типу, дослідження не показало, що є якісь вагомі докази зв’язку між більшим споживанням молока та підвищеною ймовірністю розвитку діабету або пов’язаних з ним такі риси, як глюкоза та запальні біомаркери.

Професор Карані додає, що: “Дослідження, безумовно, показує, що споживання молока не є суттєвою проблемою для ризику серцево-судинних захворювань, хоча серед тих, хто п’є молоко спостерігався невеликий ріст ІМТ та жиру в організмі. У дослідженні ми зазначаємо, що залишається незрозумілим, чи саме вміст жиру в молочних продуктах сприяє зниженню рівня холестерину, чи це пов’язано з невідомим фактором молока ”.

Нагадаємо, що науковці назвали ягоду, яка допоможе зміцнити здоров’я судин.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: