ВАЖЛИВО

В Україні знищать тіньовий ринок зерна – Заблоцький

31.05.2021 14:00
IMG_2108

25 травня в Києві відбувся найбільший аграрний форум в Україні Grain Storage Forum Elevator 2021, присвячений елеваторному господарству, переробці зерна і зернотрейдингу. На різних панелях піднімалися надзвичайно важливі теми для українського АПК. Народний депутат України, голова підкомітету з питань місцевих податків і зборів Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Мар’ян Заблоцький у ексклюзивному інтерв’ю для agronews.ua розповів про методи боротьби з тіньовим ринком зерна в Україні.

Пане Мар’яне, чому саме український ринок зерна є таким привабливим для недоброчесних трейдерів?

Все дуже просто. Тому що в Україні приблизно третина сільськогосподарських земель обробляється без будь-яких документів, тобто абсолютно в тіні. Як наслідок, половина ринку зерна торгується за готівку, його походження та рух неможливо прослідкувати, що спричинює величезні втрати для місцевих бюджетів і країни в цілому. І великі проблеми, особливо для українского села.

Чи є якісь конкретні цифри?

Наразі ми оцінюємо, що втрати від несплати податків до місцевих бюджетів складають 12 млрд грн. Власне тому чинною владою розробляється комплекс заходів щодо боротьби з тіньовим ринком зерна і виведення даного напрямку агросектору на новий, прозорий рівень розвитку.

Які саме заходи впроваджуються?

Перше – це зниження ставки ПДВ на зерно до 14 %, що зменшує потреби аграріїв “скручувати” податковий кредит та податкові зобов’язання. Це зрозуміло всім податківцям. Хоча навколо даної теми є багато спекуляцій. Друге, я думаю, що найближчим часом Верховна Рада прийме закон, який запровадить обов’язковий мінімальний податок з одного гектара оброблюваних сільгоспугідь, тобто мінімальну суму ПДФО та фіксованого податку на землю, які потрібно заплатити незалежно від будь-яких обставин. Адже кожен аграрій, що вирощує зернові культури, має заплатити хоча б 1500 грн податку. Ну і останній елемент цієї боротьби – запровадження механізму, який сприятиме нашій співпраці з міжнародними організаціями у питанні покарання недобросовісних трейдерів у разі, якщо вони використовують ринок зерна України для відмивання грошей.

Процес прийняття Закону України про дерегуляцію у сфері земельних відносин був досить довготривалим і дискусійним. Але, зрештою, 24 травня президент Володимир Зеленський його підписав. Чи увійде ця подія особисто в Вашу історію?

Звичайно! Я працював над цим Законом ще з 2013 року. Тоді він мав геть інший вигляд і просто передавав землю в управління громади. Це була його основна ідеологія. Але з часом ми зрозуміли, що цим законом необхідно на законодавчому рівні закріпити управління земельними відносинами і зробити його комплексним. В результаті законом 2194 запроваджено нове земельне законодавство України, що вирішує, роз’яснює і спрощує величезну кількість проблем. І не тільки пов’язаних з орендою сільськогосподарських земель, а й взагалі в цілому будівництва, навіть в таких питаннях, як будівництво біля культурної спадщини, використання заповідників і навіть видобування корисних копалин.

Фактично цей Закон і є земельною реформою, але не через те, що він дозволив продаж землі, це насправді було зроблено іншим законом, а через те, що він вирішив досить багато проблем в управлінні земельними відносинами. Тому дякую всім причастним до прийняття цього Закону, Президентові, який його підписав. Це дуже потрібна і правильна реформа.

Читайте також: прийняття законопроєкту № 3296 пришвидшить розгляд земельних спорів – Цвях.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: