ВАЖЛИВО

Прийняття законопроєкту № 3296 пришвидшить розгляд земельних спорів – Цвях

15.05.2021 13:35
К-новости_Цвях-768x491 (1)ппппппппппппппппп

В Україні вирішення земельних спорів – довготривалий та болючий процес через відсутність чіткого законодавчого закріплення даної категорії спорів за певною юрисдикцією. Очевидно, що є необхідність у  зміні Господарського процесуального кодексу України. Про доцільність прийняття законопроекту № 3296 та зміни, що відбудуться у процедурі вирішення земельних спорів розповідає очільник Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру у 2016-2017 рр. Олег Миколайович Цвях в ексклюзивному матеріалі для agronews.ua.

Незабаром в Україні стартує відкриття ринку землі, у зв’язку з чим очікується залучення інвестицій в сільське господарство країни. Тому цілком прогнозовано, що запровадження ринку землі зумовить збільшення кількості судових спорів у сфері земельних відносин.

Проектом Закону України № 3296 від 31 березня 2020 року «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України щодо підвідомчості спорів, що виникають у сфері земельних відносин та спорів щодо нерухомого майна» пропонується віднести справи у спорах, що виникають у сфері земельних відносин, до юрисдикції господарських судів в незалежності від складу сторін спору.

Пане Олеже, чому Ви підтримуєте даний законопрект?

– Тому що, на мою думку, це правильний і слушний законопроект. Його прийняття полегшить вирішення земельних спорів. Оскільки Господарський суд вже довів свою ефективність при розгляді корпоративних спорів. Моя суб’єктивна точка зору, що земельні справи більш фахово розглядаються саме господарськими судами.

Тобто загальні, районні суди мають недостатньо кадрового потенціалу?

– Саме так. І на те є об’єктивні причини. По-перше, вони не укомлектовані. По-друге, деякі місцеві районні суди заблоковані кількістю справ. По-третє, це відсутність кадрів та призначених суддів. І четверте, місцеві суди досить заангажовані. На мою думку, тому такі більш заангажовані рішення і приймаються. Оскільки на місцевому рівні земельними питаннями в основному займаються екс-голови райдержадміністрацій, голови колгоспів, так би мовити “місцеві князьки”. І вони на місцевому рівні досить тісно пов’язані з судами. І дійсно суб’єктивні рішення виносять на користь тої чи іншої місцевої кланової влади.

Якими принципами керуються судді у господарських судах?

– Це об’єктивність, швидкість та чіткість у прийнятті рішень. Тут діють єдині підходи у розгляді земельних спорів, більш справедливі рішення будуть виноситися, ніж ті, що виносяться місцевими судами. Окрім того, господарські суди в області будуть менш заангажовані, оскільки для них не має значення, хто саме звернувся і хто там на місцевому рівні голова колгоспу чи екс-голова, всі в однакових рамках. І справи будуть розглядатися чітко згідно законодавства. Це і пришвидшить розгляд справ.

Стає зрозумілим, що цей законопроект є досить вагомим у повноцінному впровадженні земельної реформи. Чи це саме ті судові зміни, які очікує кожен український аграрій?

– Звісно, бо саме з прийняттям цього закону можливість розгляду судових спорів між юридичними та фізичними особами в аграрній галузі матиме більш ефективний характер. І що найголовніше – мінімізує ризики по рейдерству, яке саме в агросфері набуло останнім часом широкого розмаху.

Читайте також: В Україні вирішення земельних спорів потребує зміни у судовій системі.


Перегляди: 11
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: