ВАЖЛИВО

В Україні вивели новий сорт часнику

01.07.2021 12:00
garlic

Зиновій Сич із Білої Церкви Київської області один із селекціонерів, які створили новий часник Айдер. Цей сорт родить 12 тонн із гектара. Про це повідомляє Газета по-українськи, пише agronews.ua.

В Україні вивели новий сорт часнику Айдер. Він стійкий до хвороб і шкідників. Низькорослий, тому його садять густіше і збирають більший урожай із малої площі. Головки виростають до 50 г.

“За зразок взяли світові стандарти. Сорт мав бути економічно вигідний, щоб його вирощували не лише господарі, а й фермери. Айдер таким вийшов — родить 12 тонн із гектара”, — розповідає Зиновій Сич, 65 років, доктор сільськогосподарських наук із Білоцерківського національного аграрного університету.

Для Айдеру треба вибрати прогріте світле місце не біля картоплі й цибулі. У них спільні хвороби, можуть заразити майбутній урожай. Підходять грядки після гарбузів, кабачків, огірків, капусти або гороху.

Якщо ділянка глиниста, її слід розпушити річковим піском. Його потрібно хоча б 10-літрове відро на квадратний метр. Так до корінців краще дійдуть повітря й вода.

Зубці розкласти в рядках у шаховому порядку. Так коріння не переплітатиметься і рослини не заважатимуть одна одній. Засипати землею та мульчею з торфу. Це допоможе часнику краще зійти, підживить паростки і зволожить ґрунт.

“Якщо дотрималися цих правил, виросте часник, не гірший за європейський, — каже Сич. — Українським фермерам треба зважати на досвід Іспанії, яка на 30 відсотків забезпечує Європу овочами. Там господарі об’єднуються із сусідами і складають докупи капітал. Український фермер боїться компанії”.

Часник викопують у липні. Стиглість видно за стрілками з насінням. Якщо дати їм дозріти — не буде врожаю.

“Вершки листочків починають жовтіти, а нижнє листя всихає, — розповідає Людмила Григорак, 56 років, із села Звенигород Чортківського району Тернопільської області. — Як довше потримати, головки розпадаються на зубці й починають проростати. Такий до зими не долежить”.

У викопаного часнику обрізує головки від бадилля й просушує в коморі. Горище не підходить, бо у спеку попечеться. З висохлих зчищає верхню луску.

Часник не кладуть в панчохи чи торбу. А закопують в попіл у картонних коробках. Коса хоч і краще виглядає, але не захищає часник від засихання. Насипають у коробку попіл, щоб покрив дно. Кладуть часник. Присипають на 2 см попелом. В стінках ящика роблять отвори шилом. Накривають кришкою і ставлять у темне місце.

Читайте також: науковці вивели сорт огірків, який ніколи не буває з гіркуватим смаком.


Перегляди: 39
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: