АНАЛІТИКА

В Україні суттєво подорожчали дрова

15.11.2022 07:17
8ljbpjlnr

Уряд, щоб допомогти населенню пережити зиму в умовах війни, запровадив кілька програм допомоги. Про це повідомляє БІЗНЕС ЦЕНЗОР, пише agronews.ua.

Зокрема, було організовано доставку безоплатної паливної деревини в райони восьми прифронтових областей: Донецької, Запорізької, Миколаївської, Сумської, Харківської, Херсонської, Дніпропетровської та Чернігівської.

Допомога передбачена в першу чергу вразливим категоріям: людям похилого віку, багатодітним родинам та людям з інвалідністю.

На закупівлю та доставку дров для них уряд виділив для місцевих адміністрацій 563 млн грн.

Також було запущено державний онлайн-магазин дров “ДроваЄ”. Через нього можна замовляти дрова безпосередньо у державних лісгоспів. Авторизуватись у додатку “ДроваЄ” можна через ДІЯ або банк-ID.

На опалювальний сезон одна фізособа може замовити не більше 15 м3 дров.

Зараз у додатку представлено 144 держпідприємств -лісних господарств. Є послуга доставки, проте вона доступна далеко не у кожному лісгоспі.

Наприклад, якщо замовляти дрова з доставкою на лівий берег Києва, найближчий лісгосп, що пропонує послугу транспортування до клієнта знаходиться за 350 км. В той же час “Бориспільське лісове господарство” чи “Київське лісове господарство” за 15-17 км пропонують лише не колоті дрова на умовах самовивозу за 680 грн/м3 та 1140 грн/ м3 відповідно.

Також дрова можна придбати особисто в будь-якому з існуючих лісництв. Людина з паспортом може звернутися у лісництво, написати заяву і купити дрова.

За словами голови Держлісагентства Юрія Болоховця, ціни на паливні дрова встановлюються місцевими обласними державними адміністраціями. Ніби-то їх продають з мінімальною рентабельністю, що становить 3-5%.

Ціна на дрова у різних регіонах суттєво відрізняються. Наприклад, найдешевші дрова другої групи на умовах самовивозу, за інформацією Болоховця, зараз у Чернігівській області, вони коштують в межах 600-700 грн/м3. Водночас на заході та півдні країни дрова дорожчі — 1100-1200 грн/м3.

Як прокоментували у прес-службі Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства (ОУЛМГ), ціни на дрова формуються за методичними рекомендаціями з формування собівартості продукції, робіт та послуг на підприємствах лісового господарства. Вони включають витрати на заготівлю, штабелювання на верхньому складі (у лісі), і довезення до нижнього складу лісгоспу. До ціни реалізації входить також 20% ПДВ.

В цьому році ціни на твердолистяні породи у Сумській ОУЛМГ , за їх даними, вищі на 15-20% від минулорічних через збільшення затрат на заготівлю.

У лісгоспах Івано-Франківської області повідомили, що підняли ціну на 10%. Колоті дрова там коштують від 1 900 грн/м3.

Якщо дивитись публічні закупівлі дров, ціни насправді виросли набагато більше. Ми порівнювали закупівлі дров у системі Prozorro у 2021 та 2022 роках. За договорами дрова за останній рік подорожчали для держустанов на 30-60%.

Наприклад, Буцький професійний політехнічний ліцей у Черкаській області закуповував у ФОП Воропай Василь Григорович дрова і у 2021, і у 2022 році.

У минулому році один м3 дров на опалення (в документах не уточнюється їх категорія) коштував ліцею 1192 грн, у травні поточного року з постачальником уклали договір за 1574 грн/м3 відповідно. Тобто за рік дрова у цього продавця подорожчали на 32%.

14 жовтня Гуманітарний відділ виконавчого комітету Білицької селищної ради на Полтавщині закупив дрова 2-гої групи  із сосни напряму у державному підприємстві “Кременчуцьке лісове господарство” за 1107 грн/м3. В минулому році аналогічні дрова закуповували за 700 грн/м3. Тобто дрова з сосни у лісгоспі подорожчали на 58%.

Відділ освіти Звенигородської міськради закупив у кінці серпня дрова за 1830 грн/м3, до цього, в лютому 2021 року, закуповував дрова по 968,75 грн/м3 (категорія не уточнюється). Дрова подорожчали на 53%.

Рівненській обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України тричі закуповував дрова впродовж вересня-жовтня цього року та тричі в аналогічні місяці минулоріч. Ці закупівлі демонструють здорожчання деревини не менш ніж вдвічі впродовж останнього року.

Так, у вересні 2021 року рівненський центр провів три закупівлі дров хвойних та листяних порід, а також продукції за ТУУ “Деревина дров’яна для технологічних порід” за 550 грн/м3 та 750 грн/м3 ( в ціну входить транспортування та послуга розвантаження).

Аналогічні дрова цього року на таких самих умовах ця структура МОЗу закуповувала вже у вересні за 1128 грн/м3 (лісоматеріали листяних та хвойних порід та дрова за ТУУ) та 1200 грн/м3 (лісоматеріали листяних порід), у жовтні – за 1350 грн/м3 (лісоматеріали листяних порід).

Причини подорожчання дров не лише у недостатніх темпах заготівлі і високому попиті в середині країни, але і в експорті в ЄС.

Читайте також: Міравіс® Ейс — потужна формула, новий рівень захисту колосу



Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: