НОВИНИ

В Україні тепличні господарства не мають підтримки з боку держави

01.04.2021 10:34
402501_1

Великих тепличних комплексів в Україні на даний момент не будують, напевно, причиною є недостатня підтримка галузі з боку держави. Проте рентабельність тепличних господарств почала йти вгору після досягнення мінімуму кілька років тому. Про це повідомляє EastFruit, пише agronews.ua.

«В Україні тепличний бізнес розвивається хвилеподібно. З 2004 по 2010 рік у нас будувалася велика кількість тепличних комплексів, які постійно модернізували, в даний сегмент бізнесу вкладалися гроші і він мав досить високу рентабельність, яка потім почала падати, відповідно хвиля розвитку пішла вниз. За моїми спостереженнями, нижня точка – 2018 рік. Втім, сьогодні рентабельність тепличного бізнесу знову почала йти вгору », – розповів фахівець ринку тепличної продукції, екс-директор тепличного комбінату «СОТЕКО» (Львівська область, Україна) Сергій Костюк.

Експерт зазначив, що великих тепличних комплексів в Україні на даний момент не будують, напевно, причиною є недостатня підтримка галузі з боку держави.

Сергій Костюк також прогнозує, що 2021 рік для тепличних господарств не буде гірше 2020 року.

«Адже якщо торкнутися, наприклад, теми енергоресурсів, то в минулому році теплиці, які працюють на газу, здійснювали його закупівлі в літній період на весь сезон. Це вигідно для бізнесу, так як саме влітку ціна газу знаходиться на більш низькій відмітці. Вважаю, що ця тенденція продовжиться і в поточному році, тому що вигоди тут очевидні », – вважає він.

Що ж стосується цін на тепличну продукцію, то експерт не бачить підстав, щоб вони просідали. Ціна може знижуватися через відсутність експорту. Але в поточному році тенденції до заборони експорту відсутні, як відсутні і тенденції щодо збільшення обсягів імпорту. Тому і ціни будуть триматися на рівні минулого року.

«Не думаю, що буде відбуватися і збільшення рентабельності. Грандіозних планів, наскільки мені відомо, що стосуються будівництва теплиць ніхто з гравців ринку не має, але реконструкції існуючих комплексів здійснюються, будуються і малі теплиці. А ось державою, як і раніше, не передбачено ніяких програм з підтримки тепличного бізнесу », – підсумував Сергій Костюк.

Нагадаємо, що на українських ринках вже з’явилися місцеві овочі.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: