НОВИНИ

В селі на Сумщині селяни виграли 100 тис грн, щоб відродити давній цикорієвий бізнес

11.06.2020 09:02
cikoriy_koreneviy_0

Село Залізняк розташоване за 17 кілометрів від Сум і входить до Верхньосироватської ОТГ. Село має свою цікаву історію. Тут наприкінці XIX століття місцевий поміщик Борис Золотницький вирощував цикорій, який, на думку місцевих, був завезений з Естонії. Тепер селяни вирішили відродити історичний бізнес. Про це повідомляє sts.sumy, пише agronews.ua.

«Ми не хочемо конкурувати з усім відомою, наприклад, львівською кавою, але ми хочемо заявити про те, що Сумщина – це також територія, де вирощувались цікаві культури», говорить авторка проекту Ірина Варламова.

Працювати над цим уже почали, першу золотницьку сотку висадили на місці, де раніше і був їхній маєток. А соткою назвали через те, що висадили 100 рослин. Селяни своїми силами доглядають за рослинами, потім, після переробки, із коріння робитимуть каву і частуватимуть нею усіх у місцевій бібліотеці.

А нещодавно Ірина Варламова, одна з ініціаторів минулорічного бізнес-проєкту, повідомила, що проєкт став переможцем Всеукраїнського конкурсу «Неймовірні села України-2019».

За підсумками творчого огляду ентузіасти громади виграли 100 тисяч гривень на розвиток виробництва цикорію, який має посприяти низці місцевих супутніх промислів та туристичних розробок.

Сім родин села зголосилися вирощувати цю рослину — для цього їм передано набір відповідного обладнання. Сьогоднішні види на врожай обнадійливі і обіцяють гарний ужинок.

Як підсумувала Ірина Варламова, перший фестиваль цикорію планується провести наприкінці вересня. Його приурочать до 150-річчя від дня народження поміщика-земляка Бориса Золотницького, який колись господарював на цих землях і з-поміж різних культур вирощував цикорій.

Нагадаємо, в Україні може значно здорожчати кава.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: