АНАЛІТИКА

В Україні може значно здорожчати кава

04.06.2020 09:02
88d905b-coffee1

Кава сорту “Арабіка” відноситься до вкрай волатильного сектору продуктів рослинного походження і торгується на ф’ючерсному ринку Intercontinental Exchange. Котирування кави як сільськогосподарського товару в першу чергу залежать від погодних умов в основних регіонах вирощування. Про це повідомляє ru.investing, пише agronews.ua.

У той час як обсяг пропозиції різниться рік від року, попит продовжує стабільно зростати. 

Попит зростає

“Ринок кави зростає як на дріжджах. Крім зростання населення, йому на руку грає зміна споживчих переваг, оскільки все більше людей в Азії переходять з чаю на каву. За останні роки Starbucks відкрив понад 5000 торгових точок в Китаї. Крім того, на ринок самої густонаселеної країни світу виходять і інші мережі кав’ярень. Щороку попит на зерна зростає, і виробництво має йти в ногу зі споживанням”, – пише аналітик та оглядач Енді Хект з Daily News.

З початку 1970-х років кава на ICE торгувалася в дуже широкому діапазоні між $ 0,415 і $ 3,375 за фунт. Даний ринок є вкрай волатильним, і з урахуванням того, що за станом на кінець минулого тижня вартість кави становила трохи менше $ 1, зараз кава ближче до довгострокового мінімуму, ніж до максимуму. Фактично, ринок кави наближається до закінчення цінового циклу.

2018 і 2019 роки були дуже непростими для постачальників кави

До обвалу 2018 року ф’ючерс на каву ICE торгувався нижче $ 1 долара за фунт в 2006 році.Coffee Quarterly ChartCoffee Quarterly Chart. Графіки надані CQG

На квартальному графіку можна помітити, що в 2018 році ф’ючерс на каву впав до дванадцятирічного мінімуму в 92 цента за фунт. У 2019 році ціна опустилася до 86,35 центів, чого не спостерігалося з 2005 року. Однак кожна фаза зниження завершувалася впевненим зростанням. У 2018 році відскок привів ринок до позначки $ 1,255 долара, а в 2019 році – до $ 1,3840. Фактично, останні два роки ринковий діапазон розширювався.

Мінімум цього століття був зафіксований в минулому році. Максимум в $ 3,0625 – в 2011 році; тоді ринок сировинних товарів пережив циклічне ралі. 

Недавнє зниження цін пояснювалося достатнім характером поставок, які в повній мірі задовольняли світовий попит. Проте, коли мова заходить про ціноутворення на каву, потрібно робити поправку на динаміку валютного ринку.

Бразилія – ​​основний постачальник кави

Бразилія є провідним постачальником арабіки. Хоча вартість ф’ючерсів на каву виражається в світовій резервній валюті, виробничі витрати оцінюються в національній валюті країни. Слабкий реал робить бразильський експорт більш конкурентоспроможним на світових ринках, а, як ми знаємо, валюта перебуває в стані вільного падіння з 2011 року.USD / BRL MonthlyUSD / BRL Monthly

Графік бразильського реала проти долара США показує, що за дев’ять років він впав з $ 0,65095 (в 2011 році) до рекордного мінімуму в $ 0,1673 (в травні 2020 року). Кава досягла свого максимуму в 2011 році ($ 3,0625), коли бразильська валюта була на піку. А 29 травня ф’ючерс на каву торгувався по 96,00 центів за фунт, що на 68,7% нижче піку 2011 року. Тим часом, в ту ж п’ятницю за один реал давали $ 0,18380, що на 71,8% нижче пікового значення. Таким чином, з поправкою на валютний фактор кава виявилася дорожчою при ринковій вартості нижче 1 долара, ніж дев’ять років тому, коли коштувала більше 3 доларів за фунт.

Кава – не єдиний товар з Бразилії. Американська нація також є провідним постачальником цукру, апельсинів, етанолу і безлічі інших видів сировини і сільськогосподарської продукції. Циклічне ралі товарного ринку може надати допомогу реала в найближчі роки. Це збільшить доходи виробників і підтримає бюджет уряду за рахунок податків.

З огляду на той факт, що контракт наступного місяця оцінюється менш ніж в 1 долар за фунт, співвідношення ризику і потенційного прибутку передбачає зростання цін. 

Сплеск інфляції або ралі бразильського реала по відношенню до долара США може знову привести до зростання цін на каву. На ринку кави назріває циклічне ралі?

Нагадаємо, в Україні змінюється культура споживання кави: названо прибуткові ніші.


Перегляди: 8
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: