В Україні щорічно вирощується більше 130 тис. тонн ягід, найбільшу частку з яких становить полуниця, слідом йде смородина та малина. З посиланням на дані Держстату України, пише agronews.ua.
Області-лідери виробництва ягід відкритого грунту:
– Вінницька область — у середньому 18 000 тонн;
– Одеська — у середньому 5 000 тонн;
– Волинська — у середньому 4000 тонн;
– Херсонська — у середньому 3 700 тонн;
– Львівська — у середньому 3 500 тонню
Найбільше за останні 3 роки Україна виробила полуниці у 2017 році – 70 тисяч тонн. Це вдвічі більше, ніж Ізраїль (30 000 т). І близько 6% від загального обсягу вирощування суниці садової в Європі.
В середньому щорічно Україна збирає більше 56-62 тис. тонн полуниці. Приблизно стільки ж ягоди збирає Греція, яка є головним постачальником полуниці в Україну. Особливістю українського ринку залишається досить велике внутрішнє споживання полуниці і дуже малий річний обсяг експорту– 1,2-2 тис. тонн. Для порівняння, виробники в Греції експортують 33-35 тис. тонн ягоди в рік, тобто, більше половини врожаю.
Споживання ягід у всьому світі зростає щороку. Сьогодні полуничний ринок — один з найбільш високодохідних серед свіжих фруктів. Обсяг ринку в ЄС становить 2 мільярди євро.
Нагадаємо, в Україні оприлюднено технологію прискорення росту промислових грибів.