НОВИНИ

Названо,чому на ринках України не продають ранні ягоди, попри сезон

25.05.2020 17:02
bc40806bcb19d8913f08c84fbf8455ff

Українські садівники повідомляють про абсолютно унікальні погодні умови травня, які затримують початок сезону ранніх ягід і фруктів в країні. У 2019 найперші ягоди найбільш ранньої з кущових ягід – жимолості, можна було придбати вже 24-25 травня, а оптові партії продукції надійшли на оптові ринки вже 27 травня. В цьому ж році поки що в продажу жимолості немає, повідомляє east-fruit. Про це пише agronews.ua.

Тож дозрівання найбільш ранніх сортів очікується лише ближче до кінця першого тижня червня. Тобто початок сезону затримується в середньому на 7-10 днів, що може негативно відбитися на перспективах реалізації ягоди, адже в цей же час на ринку різко зросте пропозиція черешні і суниці садової. Сезон реалізації жимолості в цьому році триватиме приблизно до кінця червня.

У минулому році роздрібна ціна на жимолость десертних сортів в супермаркетах Києва досягала 320 грн / кг ($ 12 за кг). Відпускна ціна господарств на найсмачніші сорти ягоди досягала 200 грн / кг ($ 7,5 за кг). Менш же смачні сорти продавалися з великими труднощами по будь-якій ціні. В середньому за них просили на 50-80 грн / кг менше.

Цього року пропозиція жимолості на ринку України може зрости, тому що вступають у плодоношення нові насадження на великих площах даної ягоди. Проте, негативний вплив на врожай можуть надати втрати від заморозків і холодну погоду.

Олександр Ярещенко, кандидат сільськогосподарських наук, заступник директора з наукової роботи Інституту садівництва НААН України, в 2019 році оцінював рекордний урожай жимолості всього у 20-25 тонн для всієї України. Не виключено, що в 2020 році урожай більш ніж подвоїться, одне це буде як і раніше дуже невеликий обсяг для такої великої країни, як Україна.

Аналітики EastFruit відзначають, що обсяги виробництва жимолості в Україні поки що неможливо навіть порівняти з обсягами сусідньої Польщі. Ця країна, по деяких оцінках, має найбільші площі під жимолостю у світі – там під плантації жимолості відведено близько 2 тис. гектарів.

В Україні ж було від 60 до 150 гектарів жимолості в 2019 році, але багато великих виробників ягоди розкорчували плантації цієї культури, і лише одне підприємство мало великі промислові масиви жимолості.

Проте, в 2020 році попит на саджанці жимолості залишався дуже високим. Особливо популярна жимолость серед дрібних садівників і любителів. Тому очевидно, що обсяги виробництва жимолості в Україні будуть зростати, однак навряд чи зростання виробництва буде таким же амбітним як в Польщі, йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, на Вінничині відроджують вишневі сади.


Перегляди: 7
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: