АГРОРЕГІОНИ

На Донеччині аграрії залишились без підтримки держави

10.07.2022 11:19
us-dollar-3759490_1280

Фермери Бахмутського району, які збирають врожай під обстрілами, стикнулися з низкою проблем і кажуть, що відчувають себе покинутими й не потрібними державі. Про це повідомляє «Бахмут IN.UA», пише agronews.ua.

Один з фермерів Бахмутського району, який попросив не розкривати його ім’я, стикнувся з проблемами збору, транспортування та продажу врожаю зернових. Зараз аграрій намагається знайти підтримки у влади, але виявилось, що проблема носить масовий характер, а реальної підтримки від влади годі чекати.

«Відсутність грошей, палива, вартість пшениці нижча за собівартість. Перевізники до нас не їдуть, а якщо їдуть, то ціни втричі завищені від економічно обґрунтованих. Держава кидає фермерів біля лінії бойових дій на самовиживання. Хоч би зерно купили по 5-6 гривень із місця», — поділився фермер.

Аграрій розповів, що одна з головних проблем — відсутність дизельного палива. АЗС завищують ціни, окремих поставок на потреби фермерів немає як таких. Це призвело до того, що на даний момент кількість палива, яке можуть купити постачальники зернових культур, становлять менше половини від необхідного.

Крім того, працювати заважають перекопані поля та жорстка комендантська година. У зв’язку з цим фермер за підтримки колег просить тимчасово розблокувати проїзд техніки на полях там, де це зараз не відіграє стратегічного значення.

Фермери просять пропускати сільськогосподарську техніку через блокпости без затримок, щоби заощадити час на збирання врожаю. не зводити опорні пункти на полях. Не менше турбує небезпека пожежі на полях під час артилерійського вогню. 

Внаслідок російської військово-морської блокади в країні сталася вкрай критична ситуація з експортом, що стало причиною стрімкого падіння цін на сільськогосподарську продукцію. 

«Перевізники, користуючись безвихідною ситуацією фермерів, в три рази підвищили вартість перевезення. Фермери вимушені продавати свою продукцію нижче собівартості. Ми маємо високі ціни на пальне, добрива, запчастини, засоби захисту рослин та перевезення і водночас вкрай низьку ціна на нашу продукцію», — додав фермер. 

Ще один з місцевих аграріїв, Вадим Капля, котрий очолює Селянське фермерське господарство «Династія», розповів, що через війну не можуть вивезти врожай взагалі.

«Поля горять, от сьогодні була пожежа, згоріло 100 гектар пшениці. Про допомогу фермерам від влади нічого не знаю. Кампаній по збору врожаю взагалі не проходить. Нема нікого, окрім охорони техніки та складів. Обстріли, розруха, пожежі. Врожай є, а зібрати не можемо. Ми наче нікому не потрібні. Наче державі це не треба, а треба тільки нам», — розповів Вадим Капля.

Щоб не допустити знищення або захоплення врожаю ворогом, фермери Донеччини просять військові адміністрації допомогти у вивезенні зерна з території Донецької області у безпечніші регіони країни або хоча б організувати державні закупівлі у господарств з прифронтових регіонів. Зробити це треба якомога скоріше — під час збору врожаю або одразу після завершення жнив.

Читайте також: Озимий ріпак: що обрати сорт чи гібрид


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: