ВАЖЛИВО

Озимий ріпак: що обрати сорт чи гібрид

08.07.2022 14:07
photo_2022-06-24_12-55-59

На сьогодні в Україні вирощування сортів озимого ріпаку європейської селекції вже має позитивну історію із вагомими результатами. Проте ще багато керівників та агрономів із недовірою ставляться до впровадження у виробництво саме сортів а не гібридів озимого ріпаку. Враховуючи невпинність часу та наближення пори посіву ріпаку озимого, пропоную розглянути фактори які будуть впливати на вибір між сортом та гібридом в озимому клині, пише agronews.ua.

Існують закономірні відмінності між сортовим насінням ріпаку і гібридами ріпаку, які відповідним чином формують позитивні і негативні характеристики насіння.

Сортове насіння – це результат копіткої селекційної роботи. Сорт отримують у результаті багаторічного відбору і розмноження найбільш врожайних і стійких рослин. Усі сорти проходять на ВОС – тест (тест на  відмінність, однорідність та стабільність). Усі якості таких рослин максимально яскраво виражені та чітко відрізняються від будь-якого іншого сорту (ознака відмінності). При цьому сортові культури зберігають свої властивості і в наступних декількох поколіннях (ознака стабільності).

Вдало підібраний сорт – найдешевший засіб підвищення врожайності, поліпшення якості продукції, зниження її собівартості. А саме це є головною метою вирощування кожної культури. Науковцями встановлено, що врожаї та валові збори врожаю с/г культур підвищуються на 20–25% за рахунок використання високоякісного насіннєвого матеріалу нових та перспективних сортів.

Гібридне насіння – насіння, отримане від схрещування генетично відмінних рослин (батьківських форм гібридів).

Перше покоління позначають знаком F1 (від лат. Filii — діти). Гібриди дають більш стабільний урожай, вони менш схильні до різних захворювань, стійкіші до несприятливих умов. Але всі ці властивості гібриди зберігають тільки в першому поколінні F1. Тому збирати їхнє насіння для майбутніх посівів не доцільно, оскільки в наступному поколінні (F2) рослини не тільки не повторюють вихідних якостей гібрида (F1),  через кілька поколінь повністю вироджуються.

Головною особливістю гібриду є прояв ефекту гетерозису (гібридної сили) в першому поколінні. Гетерозис – явище, коли перше покоління гібридів, одержаних у результаті неспорідненого (різні види, сорти) схрещування, має підвищену життєздатність, продуктивність, ріст, стійкість проти шкідників, хвороб тощо.

То що ж обрати господарю – сорту чи гібрид?

Переваги сортів:

  • Високий потенціал урожайності, проте, залежно від специфіки умов, може поступатися гібридам;
  • Позитивно відзиваються на сівбу у ранні строки, з огляду на повільніший розвиток рослин восени;
  • Застосування регуляторів росту й розвитку не є обов’язковими (наприклад, для сортів із повільним осіннім розвитком), проте для сортів зі швидким початковим розвитком це сприяє поліпшенню зимостійкості.
  • Вищий вміст олії;
  • Значно нижча вартість посівного матеріалу.

До переваг гібридів можна віднести:

  • В середньому по роках, вищий потенціал урожайності;
  • На початкових етапах розвитку мають кращу стійкість до стресових факторів, таких як: нестача вологи, висока температура;
  • Швидше розпочинають вегетацію навесні;
  • Пізні строки сівби та нижча норма висіву.

До Вашої уваги під торговою маркою RYASNO ми пропонуємо насіння Чеської селекції «Oseva Eximpo Praha, s.r.o.», «Selgen, a.s.», Дані оригінатори є визнаними лідерами з виведення на світовий ринок сучасних високопродуктивних сортів ріпаку озимого адаптивного напрямку із закріпленими господарсько-цінними ознаками: виняткова посухо- та жаростійкість, морозостійкість, стійкість до хвороб.

✅ Сорти максимально придатні для ґрунтово-кліматичних зон України. І найголовніше, сучасні сорти Кортез (Cortez) і Снєжка (Snyezhka), які ми випробовували, показали найкращу посухостійкість, що цілком закономірно, адже селекція по даних сортах велась оригінатором в Чехії, що за кліматичними умовами відповідає Півдню України.

Крім того, незаперечною перевагою  виступає вартість  гектарної норми, якщо в насіння гібриду вона  становить в межах 55-70 дол., то для сорту 18 дол. Ще однією характерною особливістю як сорту Кортез так і Снєжка, є відмінна здатність до регенерації, рослини захищені товстим восковим шаром, тому примхи погоди хоча й можуть зменшити врожай та затримати строки його збирання, проте навряд чи знищать його повністю. Навіть у разі зламу верхньої частини сорт може відновитись за рахунок швидкого утворення бічних стебел та сильного гілкування.

Недаремно селекціонери, із специфічним для Чехів почуттям гумору, присвоїли такі назви даним сортам (Кортез – іспанський конкістадор, який у п’ятнадцятому столітті знищив цивілізацію ацтеків. Снєжка – найвища гора Чехії, розташована в Краловоградецькому краї, на кордоні Чехії з Польщею) натякаючи на захоплені своїми сортами гібридного насіннєвого ринку ріпаку.

Кортез – сорт ріпаку озимого зі стабільною ознакою високої продуктивності. За роки (2015-2020 рр.) товарного вирощування в Чехії, забезпечив 5,09 т. Повільно наростає восени, тому потребує ранніх строків висіву. Має високу зимостійкість, швидке відновлення вегетації. За роки вирощування в Україні, забезпечив врожайність на рівні 4,2-4,5 т/га

Снєжка – один з найкращих сучасних сортів Чехії, з відмінними адаптивними якостями. Сорт вдало поєднує високий генетичний потенціал продуктивності (на рівні 5,0-5,6 т/га) та відмінної зимостійкості. Здатний забезпечувати високу продуктивність в оптимальних та посушливих умовах. Здатний швидко відновлювати вегетацію та має виняткову регенеративну здатність.

Особливу увагу ми приділяємо обробці насіння при доведенні до посівних кондицій. Нашим агрономічним департаментом була розроблена технологія MULTI CARE™ –  унікальна технологія у підготовці насіння ріпаку озимого RYASNO®.

Науковці агротехнологічного департаменту компанії AGRAIN розробили та впровадили у виробництво унікальну безтравматичну технологію доведення насіння до посівних кондицій, яка отримала назву MULTI CARE™. Дана технологія враховує фізіологічні особливості насіння, наявну патогенну мікрофлору, підвищення стійкості до можливих кліматичних навантажень.

MULTI CARE™ – це система доробки насіння із мінімальним ступенем пошкодження, складається з таких етапів:

  1. Триступенева очистка
  2. Захист від хвороб і шкідників.
  3. Нанесення імунопротекторного шару та мікроелементів для підтримки старту рослин.

Насіння RYASNO®  з технологією MULTI CARE™  – це новий стандарт у підготовці насіння, бездоганна якість, ефективність, економі  та зручність.

Кожне сільськогосподарське підприємство має індивідуально обирати сорт чи гібрид озимого ріпаку залежно від ґрунтово-кліматичних умов та своїх фінансових можливостей, проте селекційна наука не стоїть на місці і дає гідну відповідь у вигляді нових високопродуктивних сортів найбільш адаптованих до викликів клімату що змінюється.



Перегляди: 56
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: