НОВИНИ

Кризи стимулюють виробників і переробників м’яса вирішувати проблеми разом, – Бабенко

12.05.2020 18:02
https://agronews.ua/

Дворіччя з моменту свого створення Асоціації «М’ясної галузі» зустріла в умовах загальноукраїнського карантину як протидії поширенню пандемії COVID-19. Що несуть у собі такі виклики, розповідає в інтерв’ю LANDLORD, Микола Бабенко, виконавчий директор Асоціації, пише agronews.ua.

— Пане Миколо, відомо, що ви є прибічником ідеї тісної співпраці між усіма ланками від виробництва м’яса до його переробки та реалізації споживачу. Як впливають на цей рух ті кризи, які переживає зараз наша країна: епідеміологічна, економічна, соціальна?

— Насправді, кризи тільки пришвидшують інтеграцію та стимулюють виробників і переробників м’яса вирішувати проблеми разом. Витрати виробництва та збуту зросли, а купівельна спроможність населення знизилась. Тож пошук шляхів оптимізації виробничих і логістичних процесів, скорочення витрат, а відтак і зниження собівартості продукції є на часі. У світлі поточної глобальної кризи у свинарстві, пов’язаної із розповсюдженням африканської чуми свиней (АЧС), варто додати, що і рівень біобезпеки у сучасних свинокомплексів зі сталими каналами постачання і збуту набагато вищий. Ми бачимо, як навіть в Україні свинарі масово відмовляються від співпраці з нелегальними бійнями на користь перевірених великих переробних підприємств. За допомогою Асоціації «М’ясної галузі», переконаний, запрацюють і компенсації свинокомплексам за свиней у випадку АЧС.

— Консолідація підприємств — це глобальна тенденція в тваринництві?

— Так, абсолютно. Об’єднання виробничої і переробної ланок є синергійним для обох сторін — тваринницький комплекс отримує гарантований збут і прибуток, зосереджується на технологічних процесах, переробні підприємства отримують повне завантаження потужностей, планують логістичні процеси відповідно до власних потреб, забезпечують постійну передбачувану ціну та якість продукції, що дуже цінують споживачі. Найбільш активними “інтеграторами” в Україні є птахівники, трохи відстають по часу та глибині інтеграції свинарі, ще повільніше йде процес у секторі ВРХ. По виробництву свинини ситуація досить очевидна. У світі ТОП-10 компаній тримають більше 5 млн голів свиноматок. На вершині списку американська Smithfield і китайська WH Group. Кожна з ТОП-10 вирощує і переробляє щорічно десятки мільйонів голів свиней. Окрім американських, китайських, бразильських, світовими лідерами є компанії з Франції, Іспанії, Німеччини, Нідерландів та Данії. Майже всі ці компанії вертикально інтегровані, адже це є єдиний шлях для експоненційного розвитку в м’ясній галузі.

Читайте також: консолідація м’ясної галузі в Україні є в інтресах споживачів м’яса.

Асоціація «М’ясної галузі» сприяє консолідації галузі, спільно з партнерами створює нові механізми взаємодії, вчасно реагує на потреби всього ланцюга від поля до столу, представляє інтереси учасників на рівні державних установ.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: