НОВИНИ

Унікальний український концентрат «Проглот» прискорює відгодівлю свиней

24.06.2020 20:02
Screenshot_1

На початку року на ринку з’явився новий продукт для тваринництва – високопротеїнова соняшниковий концентрат “Проглот”. Новинку в індустрії кормів розробив український завод “Потоки” спільно з вченими. Про це повідомила прес-служба компанії, пише agronews.ua.

Винахід відрізняє унікальний хімічний склад, який дозволяє сільськогосподарським тваринам швидше набирати масу. До його властивостями належить низький вміст клітковини (10%) і високий вміст білка (до 48%) При цьому 90,6% вмісту білка знаходиться в “живому”, що не згорнутому вигляді. Концентрат не містить ГМО, нешкідливий для здоров’я тварин і як підсумок – для здоров’я людини, яке споживає їх м’ясо в їжу.

Перед випуском “проковтнути” на ринок, завод “Потоки” провів масу тестів і досліджень. Зокрема, власний експеримент з вирощування птиці. Результати показали, що група курей, якій замінили соєвий шрот на 50%, показала приріст до 4% в живій вазі. У курей, яких підгодовували 100% високопротеїновим концентратом, зафіксували приріст від 7 до 8%.

Нагадаємо, в Україні створили соняшниковий кормовий концентрат, який зберігає корисні речовини.

Наступним етапом досліджень концентрату “Проглот” став експериментальний відгодівлю свиней. Це випробування провела Національна академія аграрних наук України Інституту тваринництва.

Дослідження проводилися на базі фермерського господарства в Харківській області. Для експерименту було відібрано 185 голів свиней, які були поділені на кілька груп. Одна з груп була контрольною, другої групи в раціоні 7% сої замінили на соняшниковий концентрат “Проглот”, в третій їм замінили 14% сої.

Результати досліджень показали, що період вирощування свиней до маси 100 кг можна скоротити:

-на 1,75 дня – при заміні соєвих продуктів “проковтнути” на рівні 7%; -на 2,41 дня – при заміні соєвих продуктів “проковтнути” на рівні 14%.

Випробування також показали, що застосування концентрату “Проглот” дозволяють скоротити витрати корму:

-при введенні “проковтнути” на рівні 7% економія досягає 0,04 кормових одиниць на 1 кг приросту;

-при введенні “проковтнути” в раціон на рівні 14%, економія досягає 0,08 кормових одиниць на 1 кг приросту.

Дослідники відзначають: при частковій або повній заміні соєвих продуктів в складі раціонів на протеїновий соняшниковий концентрат “Проглот” спостерігається зменшення витрат на кормові компоненти, що знижує собівартість відгодівлі свиней.

Завод “Потоки” на цьому не зупиняє процес дослідження та вивчення концентрату “Проглот”. Зовсім скоро продукт отримає результати досліджень, а також рецептури від голландського інституту Schothorst Feed Research. А також дослідження “проковтнути” від тайського дослідного центру Bangkok Animal Research Center, який розробить рецептури для вигодовування свиней, і від норвезької компанії Nofima – для риб.

Зараз українським винаходом зацікавилися великі виробники комбікормів в Білорусі, Туреччини та Польщі, куди вже були зроблені великі відвантаження “проковтнути”. Також високопротеїнова соняшниковий концентрат продовжує завойовувати український ринок. Топ-менеджмент заводу “Потоки” зазначає: глобальна мета виробництва – розвиток в країні тваринництва, а також культури здорового харчування.


Довідка: Маслоекстракційний завод «Потоки» – це українське підприємство, яке специфицируется на переробці олійних культур. Засноване в 2016 році. Станом на кінець 2019 року, потужності підприємства розраховані на переробку 1,4 тис. тонн соняшнику на добу. Підприємство розробило власний продукт – високопротеїнова соняшниковий концентрат “Проглот”, який може замінити соєвий шрот в кормах для домашніх тварин і риб.


Перегляди: 6
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: