ВАЖЛИВО

В Україні створили соняшниковий кормовий концентрат, який зберігає корисні речовини

16.06.2020 09:02
IMG_0746 (1)

У Дніпрі на маслоекстракційному заводі “Потоки” першими в світі розробили технологію виробництва білкового концентрату з соняшнику. Про це повідомила прес-служба компанії, пише agronews.ua.

Кормовий концентрат “Проглот” дозволяє прискорити процес відгодівлі сільськогосподарських тварин, таких як бройлери, качки, гуси, індики, страуси, кури-несучки, свині, кози, барани, велика рогата худоба і кролики. При цьому соняшниковий концентрат не шкодить здоров’ю тварин, адже він не містить ГМО і антипоживних речовин.

Особливість винайденої на українському заводі технології полягає в низькотемпературної екстракції з максимальним віддаленням лушпиння. Таке рішення дозволяє досягти високого вмісту протеїну – 48%. При цьому всі амінокислоти зберігаються в нативному вигляді, а переварювання протеїну в організмі становить 90,6%. Висока перетравність білка дозволяє використовувати продукт в годівлі молодняку ​​тварин і птахів з перших днів життя.

“Соняшниковий концентрат – хороше джерело протеїну з доступністю амінокислот на рівні соєвого шроту, і набагато вище в порівнянні з рапсовим шротом. За вмістом кальцію соняшниковий концентрат схожий на соєвий шрот (вміст кальцію 0,2% -0,36%), рівень фосфору вище (0,9% -1,2% в порівнянні з 0,8% в соєвому шроті), вміст вітамінів значно вище ніж в соєвому шроті або макусі. Соняшниковий концентрат багатий ніацином, рибофлавіном, холін, біотин і пантотенової кислотою “, – відзначає доктор сільськогосподарських наук Микола Повод.

Соняшниковий концентрат не містить антипоживних речовин, таких як інгібітор трипсину, уреази, сапоніту.

Коефіцієнти перетравності протеїну у соняшникового концентрату вище на 4,13%, жиру – 16,43%, БЕР – 140%, і як наслідок – вища обмінна енергія на 37,5% в порівнянні з традиційним соняшниковим шротом і на 14,34% в порівнянні з соєвим шротом.

Ефективність концентрату перевірялася на практичних дослідженнях: при відгодівлі бройлерів і свиней. Результати свідчать, що група курей, якій замінили соєвий шрот на 50%, показала приріст до 4% в живій вазі. У курей, яких підгодовували 100% високопротеїновим концентратом, зафіксували приріст від 7 до 8%.

Експериментальна відгодівля свиней показала, що застосування концентрату “Проглот” для заміни соєвих продуктів в складі раціону сприяє скороченню періоду досягнення товарної маси 100 кг на 1,3 доби – при введенні його в раціон на рівні 7%; 2,6 доби – при введенні на рівні 14% і 4,3 доби – при повній заміні соєвих продуктів при відгодівлі.

Зараз українським винаходом зацікавилися великі виробники комбікормів в Білорусі, Туреччини та Польщі, куди вже були зроблені великі відвантаження “Проглота”. Також високопротеїновий соняшниковий концентрат продовжує завойовувати український ринок: він доступний як для великих, так і маленьких господарств. Топ-менеджмент заводу “Потоки” зазначає: глобальна мета виробництва – розвиток в країні тваринництва, а також культури здорового харчування.

Довідка: Маслоекстракційний завод «Потоки» – це українське підприємство, яке специфицируется на переробці олійних культур. Засноване в 2016 році. Станом на кінець 2019 року, потужності підприємства розраховані на переробку 1,4 тис. тонн соняшнику на добу. Підприємство розробило власний продукт – високопротеїнова соняшниковий концентрат “Проглот”, який може замінити соєвий шрот в кормах для домашніх тварин і риб.


Перегляди: 9
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: