НОВИНИ

Українські агроекспортери заявили про затримки відшкодування ПДВ

17.04.2020 18:04
divida0704

У березні 2020 року українським аграріям почали затримувати відшкодування експортного ПДВ, заявив в.о. виконавчого директора Української зернової асоціації Сергій Іващенко. Про це пише agronews.ua.

“Потрібно зазначити, що проблеми із відшкодуванням ПДВ почалися ще з 2018 року, коли під різними приводами, інколи надуманними, відшкодування переносилося з одного місяця на наступний. Це спричиняло певну заборгованність. Чому це критично для агровиробників? Відшкодування ПДВ закладається у бізнес-модель і є фактично обіговими коштами. Коли ПДВ не відшкодовується, з експортних галузей вимиваються гроші. Експортери беруть кредити на закупку зерна, на його доставку, але коли вони не отримують відшкодування ПДВ, то виходять “у мінус”. Більше того, ПДВ є певною премією для виробника. Тому що експортери можуть дати вищу ціну виробнику”, – зазначив він.

За словами представника УЗА, у березні 2020 року знову почали затримувати виплату експортного ПДВ, і це вже створює певні ризики для посівної кампанії 2020 року.

Також виробники та експортери побоюються, що накопичення боргів по відшкодуванню ПДВ призведе до того, що держава не зможе виплатити ці суми.

Як повідомили у Міністерстві фінансів України, у відомстві створено робочу групу, яка займеться розглядом проблеми та пошуком шляхів виходу. Мінфін запрошує до обговорення представників асоціацій агровиробників.

Податкова служба України, в свою чергу, зазначає, що за останні три роки там констатують позитивну динаміку відшкодування ПДВ. На їх погляд, ситуація поліпшується. Так, суми заявок на відшкодування експортного ПДВ у 2020 році зросли на 30% у порівнянні з 2019 роком. І суми бюджетного відшкодування на поточний момент, у порівнянні з минулорічним рівнем, теж збільшилися. Також у відомстві зазначили, що незважаючи на карантин, податкова служба продовжує нарахування та відшкодування ПДВ експортерам.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: