НОВИНИ

Законопроект №3131 торкнеться виключно тих фермерів, хто ухиляється від сплати податків,- Слободяник

09.07.2020 10:01
fermers_credit_00

Законопроект №3131 про детінізацію виробництва сільгосппродукції спрямований в першу чергу на відновлення справедливості та встановлення рівних зобов’язань усіх суб’єктів перед державою. Про це заявив голова Всеукраїнського конгресу фермерів та голова Агро-Продовольчої Ради Іван Слободяник, пише agronews.ua.

«Ні про яке підвищення податків не йдеться. По суті, цей закон – загальний зрівнювач. Тому що в одному селі хтось платить податки, а хтось не платить. Привілейовані «тіньовики» знищують фермерство як таке, позбавляють сумлінних виробників можливості конкурувати. Саме їх голос ми сьогодні повинні почути », – заявив Іван Слободяник.

З цією метою Всеукраїнська аграрна рада провела круглий стіл «Актуальні агро-податкові та земельні питання», під час якого законопроект №3131 обговорили з представниками реального сектору, малими та середніми фермерами. Аналогічні обговорення проводив також Український клуб аграрного бізнесу та інші аграрні асоціації.

«Аграрії наполягали на двох позиціях: поетапне введення мінімального податкового навантаження, а також пільгові умови саме для дрібних виробників – чим менше господарство, тим менша базова ставка. Ці позиції підтримали усі. Це врахує профільний комітет Верховної Ради під час доопрацювання законопроекту до другого читання. Насправді немає нічого страшного в цьому законопроекті. Безумовно, я погоджуюся, що є питання до прив’язки до НГО. Оскільки в окремих областях вона є неадекватною. Ми вважаємо, що для початку ППЗ має бути не вище 4 відсотків від нормативної грошової оцінки», – прокоментував голова Агро-Продовольчої Ради.

Він додав, що законопроект потрібно концептуально доопрацьовувати. Але в першому читанні необхідно приймати 3131, щоб потім доопрацювати його до другого читання спільно з усіма аграрними асоціаціями. А ми будемо тиснути, у нас уже є такий досвід.

«В багатьох селах є такі “фермери”, які назбирали досить пристойний земельний банк саме за рахунок того, що ухиляючись від сплати податків, пропонують власникам паїв вищу орендну плату. Бюджети сіл від такого фермерування не отримують жодної гривні. За таких умов і сільські громади, і добросовісні фермери зацікавлені в запровадженні податкового зобов’язання, що створить рівні умови для ведення бізнесу. Я постійно перебуваю на зв’язку та консультуюся зі фермерами Київщини, Полтавщини, і вони за детінізацію та за створення рівних умов», – прокоментував голова Всеукраїнського конгресу фермерів.

Також Слободяник розповів, що дія закону торкнеться виключно тих фермерів, хто ухиляється від сплати податків. Для сумлінних виробників обсяг податкових зобов’язань залишиться колишнім. Закон також не торкнеться пайовиків і власників землі – податки за них платять агропідприємства, які орендують паї.

Крім того, прийняття закону не вплине на отримання субсидій. Згідно із законопроектом, доходи, отримані від реалізації сільгосппродукції, не враховуються в середньомісячний дохід сім’ї при призначенні субсидій на оплату тарифів ЖКГ, а також покупку палива і газу.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: