ВАЖЛИВО

Заборону ЄС використовувати хлорпірифос в АПК обговорять у СОТ

17.04.2020 15:02
kukurudza-zhnyva-1-e1572427774714-1024x615

Представники української спільноти Європейської Бізнес Асоціації звернулися до своїх європейських колег із пропозицією обговорити зміни в європейському законодавстві, які заборонили використання інсектицидів з діючою речовиною хлорпірифос і хлорпірифос-метил, повідомив Віктор Погорілий, керівник агрохімічного напрямку Європейської Бізнес Асоціації, пише agronews.ua.

Заборона ЄС стосується сільськогосподарської продукції, яка містить залишки цих речовин більше 0,01 мг/кг. Як відомо, в Україні інсектициди на основі хлорпірифосу і хлорпірифос-метилу активно використовуються для обробки посівів більшості культур, а також складів із зерном. Тож українські аграрії пропонують ввести перехідний період, щоб виробники могли підготуватися до цих змін.

У зв’язку з тим, що багато хто з українськиї аграріїв вже використали інсектициди на основі хлорпірифосу і хлорпірифос-метилу, представники української спільноти Європейської Бізнес Асоціації звернулися до своїх європейських колег з пропозицією обговорити цю проблему. Тим більше, що наразі альтернатив цим препаратам часто просто не існує.

В свою чергу, Українська зернова асоціація звертає увагу на те, що наявні в Україні зерносховища та елеватори не зможуть зберігати, транспортувати та переробляти окремо зерно із залишками хлорпірифосу і хлорпірифос-метилу та чисте. Відповідно, під сумнів може бути поставлено експорт зерна в ЄС вцілому. А це 15 млн тонн щорічно, які продати іншим споживачам буде дуже складно, або й неможливо.

Як повідомив президент Української зернової асоціації Микола Горбачьов, перелічені проблеми стосуються не лише українських агровиробників. Ці вимоги поставлені до усіх експортерів зерна в ЄС. Тож питання буде винесено на обговорення у Світовій організації торгівлі і вже там українські виробники зможуть озвучити свою позицію та шляхи виходу з проблеми.

Нагадаємо, названо рівень хлорпірифосу у зернових, вище якого експорт до ЄС заборонено.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: