НОВИНИ

Як розвиток органіки сприятиме розвитку українського села

26.05.2021 15:02
5e8f7767ed05ef5769ba9f1413ff3fa2e6a6e46e

В країнах ЄС, як і в багатьох інших, спостерігається відтік населення із сільських регіонів. Саме тому сприяння розвитку сільських територій є однією з важливих та політичних передумов розробки Плану дій з розвитку органічного виробництва в ЄС. Про це повідомляє organicinfo.ua, пише agronews.ua.

«Європейський Союз шукає шляхи для оновлення поколінь на сільських територіях. Сьогодні середній вік робітників, задіяних в сільському господарстві, становить більше 50 років, в той час як в органічному агровиробництві середній вік на 10 років менший», – зазначив Мігель де Поррас, керівник Брюссельського офісу Дослідного інституту органічного сільського господарства (FiBL) під час дискусійного майданчика «Український зелений шлях від ферми до виделки: органічне виробництво».

Тому в Плані дій виділено спеціальний напрямок, в рамках якого планується розширення органічного виробництва та переробки, зокрема,  посилення локальної і недорогої переробки та сприяння створенню коротких ланцюгів поставки.

«Зараз органічна продукція продається переважно у великих містах, дуже важливо розширити місця продажів, щоб збільшити споживання такої продукції», – відмітив Януш Войцеховський, Комісар з питань сільського господарства ЄС під час презентації Плану дій з розвитку органічного виробництва в ЄС.

Локалізація виробництва та скорочення ланцюгів постачання сприятиме, зокрема, і досягненню цілей Європейського зеленого курсу та Стратегії «Від ферми до виделки» в досягненні кліматичної нейтральності. Адже дуже багато продукції, переважно кормової сировини, транспортується з-поза меж ЄС, що створює додаткові викиди парникових газів.

«Ми хочемо зменшити такі викиди не тільки в сільському господарстві, а й в дотичних сферах, – зауважив Януш Войцеховський. – Звісно, ми не можемо змусити виробників переходити на органічне виробництво, але ми можемо заохотити їх!»

Читайте також: скільки в Україні платять за сезонну роботу на літо.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: