ВАЖЛИВО

Як не втратити угоду та гарантійний внесок після перемоги у земельному аукціоні

23.01.2022 14:25
що після перемоги у зем аукціоні

Що робити після перемоги у земельному аукціоні?  Як учаснику не втратити угоду та гарантійний внесок? Ви добре підготувались до аукціону і перемогли у земельних торгах – ваша ставка була найвищою. Але це лише дві третини вашого шляху до успішного завершення договору купівлі (чи оренди) землі.  Ще необхідно зробити кілька важливих дій: підписати протокол торгів та  угоду з організатором, сплатити за лот та за підготовку лоту, якщо ці витрати передбачені умовами аукціону, пише agronews.ua.

Ці дії важливо виконати в строк, інакше можна втратити і гарантійний внесок, і угоду.  

Підписати протокол  

Протокол формується в електронній системі Прозорро.Продажі автоматично після завершення торгів і визначення максимальної переможної ставки.  

У протоколі зазначається інформація про:  

✔️ предмет продажу (оренди);  

✔️ розмір внесків, які були зроблені учасником;   

✔️ ставки, які були зроблені у торгах та хід торгів;  

✔️ сума, яку має сплатити переможець (вартість лоту) та, можливо, компенсація витрат на підготовку лоту тощо.  

На підписання протоколу переможцем і організатором передбачено 6 робочих днів. Переможець має підписати його першим, упродовж 3 робочих днів, рахуючи з дня наступного за днем формування протоколу.  

Переможець і організатор підписують протокол кваліфікованим електронним підписом (КЕП). Подбайте, щоб у вас був електронний підпис саме із захищеним типом носія.  

Порядок підписання на майданчику Е-Тендер такий:  

???? Персональний менеджер спочатку погоджує проект протоколу з організатором і потім надсилає його вам на підпис;   

???? Ви підписуєте КЕП  файл протоколу на одному з державних сервісів підписання документів – Центральному засвідчувальному органі https://czo.gov.ua/sign  (ЦЗО) чи порталі “Дія” https://sign.diia.gov.ua/;  

???? Ви надсилаєте вже підписаний файл (з розширенням “p7s”) на електронну пошту менеджера Е-Тендер;   

???? Менеджер передає документ організатору, який протягом 3 днів підписує протокол та завантажує на майданчику.  

Як тільки організатор підпише протокол, ви отримаєте повідомлення на електронну пошту. Далі можна буде підписати договір з організатором.  

Підписати договір  

Договір укладається протягом 20 робочих днів, з дня наступного за днем формування протоколу. Зверніть увагу, що період підписання протоколу також включений у цей 20-дений термін.  

Форма договору завантажується організатором в систему Прозорро.Продажі ще на етапі публікації оголошення – в ній зазначені всі істотні умови, окрім реквізитів переможця та остаточної ціни за лот. Власне ці дані потрібно додати у форму на етапі підписання договору та підписати КЕП.

Відзначимо, що КЕП має таку ж юридичну силу, як і фізичний підпис на документі. Проте, ми рекомендуємо додатково підписувати договір і у паперовому вигляді, оскільки державні реєстратори звикли працювати з паперовими документами.  

Якщо ви купуєте сільськогосподарську землю, вам потрібно буде підготувати документи для нотаріуса, які передбачені у Додатку №2 до Постанови КМУ №1013. Рекомендуємо щоб нотаріус перевірив усі документи до дня угоди. Не чекайте до останнього дня – передбачте час на можливі виправлення. 

Сплатити за лот  

Після того як підписано договір між переможцем і організатором, потрібно переказати гроші за ділянку на рахунок організатора. Переможець має 5 робочих днів, щоб сплатити кошти організатору за лот, та за підготовку лота до аукціону (якщо такі витрати були зазначені). Якщо вчасно не виконати цю вимогу, організатор вас дискваліфікує.  

Ви втратите угоду, гарантійний внесок, а ще  не зможете брати участь у повторних аукціонах по цьому лоту.    

Земельний аукціон вважається завершеним лише після підтвердження організатором факту отримання повної оплати за лот.  

У разі купівлі земельної ділянки, дані щодо зміни власника буде внесено нотаріусом після здійснення повної оплати за ділянку та укладання угоди купівлі-продажу. Після оформлення угоди купівлі-продажу ви отримуєте Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.  

Правильно підготувати усі документи до аукціону вам допоможуть спеціалісти Е-Тендер. Експерти досконало розбираються у законодавчих вимогах та процедурах земельних торгів. Вдалих вам аукціонів.   

✅ Для більш детальної консультації щодо купівлі земельної ділянки, звертайтесь за контактами: тел.: 067 419 69 13, Юлія Лелюк , експерт напряму земельних аукціонів на E-Tender; e-mail: [email protected]

Читайте також: які земельні ділянки можна знайти на аукціонах Прозорро.Продажі



Перегляди: 42
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: