Впродовж 2018 року макаронні вироби подорожчали на 16,3% – 14,91 грн/кг у січні до 17,34 грн/кг у грудні. У співвідношенні грудня до листопада ціни зросли на 2,4% (16,93 грн/кг на листопад 2018). Такі дані оприлюднила Рада з питань експорту продовольства.
Виробники макаронних виробів вимушені піднімати ціни на продукцію, навіть незважаючи на скорочення ринку та велику конкуренцію імпортерів.
Значний вплив на вартість макаронів має борошно, що зросло в ціні на 20% проти 2017 року, пояснюють аналітики.
Зростають ціни і на паливно-мастильні матеріали (9,1%), дорожчають транспортні послуги (28,9%), що також мають вплив на вартість макаронів.
Згідно з даними Державної служби статистики України, найвища вартість на макаронні вироби у грудні 2018 року спостерігалася у Чернівецькій (21,54 грн/кг), Київській (18,94 грн/кг) областях, та у місті Києві (18,70 грн/кг).
Найменше за продукцію платили у Тернопільській (14,17 грн/кг), Миколаївській (15,37 грн/кг), Житомирській (15,62 грн/кг) та Дніпропетровській (15,89 грн/кг) областях.