НОВИНИ

Зайве тепло викликає у рослин тепловий удар

05.02.2020 07:32
ribes_bolezni3b

«Раніше вважалося, що підвищення температури на 1 градус Цельсія збільшує втрату від комах на 10-25%. Вчені Мічиганського університету доводять, що втрати більші через те, що комахи їдять активніше, а пошкоджена рослина не вмикає захисних механізмів від спеки”, – розповідає Грегг Хоу, представник лабораторії досліджень рослин рослин MSU-DOE Мічиганського університету. Про це пише AgroTimes.

Згідно з новим дослідженням вчених цього університету, шкоду причиняють два фактори. Перший – це підвищення температури. Метаболізм комах прискорюється зпотеплінням, і вони їдять більше. Також підвищені температури можуть збільшити території для проживання.

Коли гусениця відкушує лист, рослина виробляє гормон, який називається язмонат, або JA. Він стимулює рослину швидко виробляти оборонні сполуки, щоб перешкодити гусениці.

При високих температурах рослини піднімають листя вгору від гарячої землі а також “потіють”, відкриваючи свої продихи – подібні до шкірних пор, щоб вода могла випаровуватися для охолодження листя.

«Я був шокований, коли я відкрив двері в камеру росту, де два набори рослини росли при нормальних і високих температурах. Гусениць у теплішому приміщенні було набагато більше, вони майже знищили рослину», — розповів Натан Хавко, докторальний дослідник лабораторії Хоу.

Він пояснив, що при підвищених температурах поранена рослина продукує більше JA, посилюючи реакцію опору. Це не відлякує гусінь. Але JA блокує здатність рослини охолоджуватись, вона не може підняти листя або потіти.

Можливо, рослини закривають свої пори, щоб перестати втрачати воду з поранених ділянок, але вони в кінцевому підсумку зазнають теплового удару.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: