Томати застосовують цей метод, коли на них потрапляє бактеріальний збудник, відомий як Pseudomonas syringae pv., який викликає хворобу плямистості. Вчені розуміють, як помідор розпізнає цей збудник і знають багато рослинних білків, які беруть участь у сигнальному каскаді, але до недавнього часу вони не знали, що пов’язує ці два процеси. І ця таємниця, яка існує вже десятиліттями. Про це повідомляє сайт Іллінойського університету, пише agrotimes.ua.
У недавній роботі, опублікованій в Molecular Plant-Microbe Interactions, вчені описали білок під назвою Mai1, який відіграє роль у цьому відсутньому ланці. Вони виявили, що, коли вони пригнічують дію Mai1, рослини вже не можуть захищатися від збудників хвороб через реакцію загибелі клітин. В результаті ці рослини були більш чутливі до бактеріальної інфекції.
«Наша ідентифікація білка Mai1 як центрального регулятора імунітету в томатах розширила наше розуміння механізмів сигналізації рослин, і це також впливає на потенційне генетичне поліпшення врожаю, яке ще належить вивчити», — розповіла співавторка статті Сара Рефі Хінд.
Це дослідження також показало, що пригнічування Mai1 пригнічує рослини, роблячи листя крихким і підвищуючи чутливість до легкого стресу, включаючи стійкість до пестицидів.