НОВИНИ

В Європі збільшуються втрати врожаю

02.04.2021 18:01
article_abd620e6ea3497a6fc835ed5d6cf0571

Втрати врожаю в Європі через спеку та посуху потроїлися за останні 50 років. Вчені дійшли висновку, що кліматичні зміни ведуть до збільшення втрат врожаю. Про це повідомляє Mind, пише agronews.ua.

Згідно з дослідженням, за останні 50 років в Європі потроїлися втрати врожаю, викликані екстремальними погодними явищами. Як повідомляється у дослідженні, нещодавно опублікованому в журналі Environmental Research Letters, вивчалося сільськогосподарське виробництво в 28 європейських країнах (нинішніх 27 країнах-членах ЄС та Великобританії) з 1961 по 2018 рік.

Вчені порівняли дані про екстремальні погодні явища – посухи, хвилі тепла, повені та холоди – і знайшли докази того, що «зміна клімату вже веде до збільшення втрат врожаю». Засуха, сильна спека, холод і повені значно частіше почали спостерігатися в Європі протягом 50-річного періоду. У звіті підкреслюється, що «серйозність впливу спеки і посухи на рослинництво приблизно потроїлася» за цей період, від втрат з 2,2% (з 1964 по 1990 рік) до 7,3% (з 1991 по 2015 рік).

У звіті наголошується, що посухи стають все більш частими і інтенсивними. Найбільше від спеки постраждали зернові, на які приходяться майже 65% посівних площ ЄС. Дослідники говорять, що це можна пояснити більш широким зрошенням інших культур, таких як овочі, виноград і фрукти.

Очікується, що зміна клімату призведе до посилення екстремальних погодних умов, включаючи періоди аномальної спеки і посухи, і дослідження попереджає про «ефекти» їх впливу на Європу в глобальній продовольчої системи і на ціни на харчові продукти.

У звіті говориться, що спека і посуха в Європі призвели до падіння виробництва зерна на 8% в порівнянні з середнім показником за попередні п’ять років. Це «викликало нестачу кормів для худоби і викликало різке зростання цін на сировину».

Після підписання у 2015 році кліматичної угоди в Парижі світ пережив п’ять найспекотніших років. Продовольча і сільськогосподарська організація ООН попереджає, що виробництво харчових продуктів «надзвичайно чутливе» до зміни клімату.

У звіті Nature Climate Change за 2019 рік міститься попередження про те, що регіони, на які припадає до чверті світового виробництва харчових продуктів, – Західна Північна Америка, Західна Європа, Західна Росія і Україна – піддаються високому ризику різкого підвищення аномальної спеки.

Нагадаємо, що в Україні прогнозують аномально спекотне літо.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: