ВАЖЛИВО

В Європі затягують процес отримання Україною документів на експорт насіння

27.01.2020 20:03
kak-vybrat-kachestvennye-semena-3-1024x614

В Європі затягують процес отримання Україною документів та дозволів на експорт насіння за кордон, тим самим, не даючи в повній мірі реалізувати потенціал в даній галузі, який, разом з тим, в нашої країни великий. Про стан розвитку галузі насінництва в Україні та подальші перспективи експорту продукції до ЄС під час бізнес-сніданку «Україна – постачальник насіння в ЄС: план дій», обговорили фахівці насіннєвої галузі. Про це пише Latifundist.com.

Україна домагається сертифікації насіння з 2011 року. У 2015 році країна отримала два підтвердження на проходження офіційного аудиту. Зі свого боку Україна усунула всі зазначені в ньому зауваження, але далі справа так і не пішла. ЄС постійно відкладає рішення. І причина зовсім не економічна, а, як виявилося, політична.

За словами Сюзанни Григоренко, виконавчого директора Насіннєвої асоціації України, наразі європейські виробники вільно та без будь-яких обмежень і мит постачають в Україну насіння на суму близько 150 млн доларів на рік. 

«Наша країна поставляє насіння в країни колишнього Радянського Союзу, а в ЄС – майже нічого. Причина – відсутність рішення про еквівалентність вимог української сертифікації вимогам ЄС. На сьогоднішній день процес визнання української сертифікації Європою затягнувся і потребує вирішення найближчим часом», – розповіла Сюзанна Григоренко.

Віктор Борисов, голова правління компанії «Маїс» зазначив, що за Радянського Союзу наша країна виробляла 250 тис. тонн насіння, з яких близько 120 тис. тонн залишала для власних потреб і понад 120 тис. тонн експортувала. Наразі Україна виробляє лише 10-20% колишнього обсягу насіння.

«Якщо зараз говорити про потенціал, то в Україні він дуже великий. До того ж наша продукція ні в чому не поступається насінню, виробленому в ЄС, а іноді вона навіть кращої якості», – зауважив Віктор Борисов, голова правління компанії «Маїс».

З його слів, якщо ще 10 років тому на українському ринку було 70% вітчизняного насіння і 30% імпортних, то сьогодні картина змінилася. Залишилося близько 20-30% насіння вітчизняного виробництва. Якщо говорити про десятирічну перспективу, то така диференціація зникне.

«Сьогодні у Франції немає такого поняття: французьке насіння або імпортне. Такого поняття не буде і в Україні. Це все ми вже спостерігали в Словаччині та Угорщині. Крім цього, ми вже спостерігаємо скорочення кількості гравців на українському ринку. Раніше їх було 2 тис., а сьогодні 200. Тенденція до їх скорочення збережеться і в майбутньому», – підсумував голова правління компанії «Маїс».


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: