НОВИНИ

В Україні зупинять виплати соціальної допомоги

22.08.2023 18:10
dengy2-696x365

В Україні з 1 вересня припиниться виплата соцдопомоги багатьом громадянам. Йдеться про виплати державної допомоги ВПО. Уряд затвердив нові правила цих виплат, обмеживши їхні терміни. Крім того, зараз проводять верифікацію одержувачів виплат, після якої багатьом їх скасують. Про це стало відомо із повідомлення на сайті Мінреінтеграції, пише agronews.ua.

Як пояснила перша заступниця голови Мінсоцполітики Дар’я Марчак, минулого року, коли уряд ухвалював рішення про безстрокову виплату допомоги переселенцям, ніхто не знав, скільки триватиме війна. Усі вважали, що вона закінчиться швидко. Про те, що війна затягнеться на роки, ніхто й припустити не міг. Однак об’єктивна реальність саме така, і фінансові ресурси, на жаль, у країни не є нескінченними. Саме тому ухвалено рішення про обмеження терміну отримання виплат 6 місяцями.

В уряді вважають, що такого терміну переселенцям цілком достатньо, щоби влаштуватися на новому місці та знайти собі роботу. В Україні вже є чимало переселенців, які отримують виплати рік і більше. Однак навіть їх уряд вирішив не кидати “під танк”, скасувавши їм виплати відразу. Їм продовжать виплачувати допомогу. Проте для них розпочався зворотний піврічний відлік із 1 серпня. Таким чином, їм завершать виплату допомоги наприкінці січня 2024 року. Аналогічно завершиться термін виплати і для тих переселенців, яким вперше було призначено допомогу з 1 серпня 2023 року.

Однак частину ВПО позбавлять виплат соцдопомоги вже з 1 вересня

Це, зокрема, стосується таких осіб, які:

  • перебувають за кордоном понад 30 календарних днів;
  • фактично повернулися до покинутого місця проживання;
  • відбувають покарання у місцях позбавлення волі;
  • були засуджені за злочини проти основ національної безпеки України.

Крім того, з 1 вересня втратять право на виплати ті громадяни, які після набрання чинності постановою №332:

  • придбали транспортний засіб, якому менше п’яти років, крім авто, придбаних волонтерами та переданих на потреби оборони країни;
  • купили нерухомість на суму понад 100 тис. грн (крім житла, одержаного за кошти державного чи місцевого бюджету);
  • мають на депозитному банківському рахунку кошти на загальну суму понад 100 тис. грн;
  • купили іноземну валюту (крім валюти, одержаної від благодійних організацій або придбаної для оплати медичних, соціальних, освітніх послуг), а також банківські метали на загальну суму понад 100 тис. грн;
  • мають у власності житло, розташоване на територіях, на яких не ведуться бойові дії та які тимчасово не окуповані, якщо таке житло має площу понад 13,65 м2 на одного члена сім’ї.

У повідомленні зазначають, що виплати цим категоріям громадян будуть припинені автоматично після верифікації їхнього місця знаходження та фінансового стану.



Перегляди: 42
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: