НОВИНИ

В Україні змінили умови імпорту овочів

07.03.2023 13:16
veget88

Україна за результатами 2022 року імпортувала 415,4 тис. т овочів різного виду, що на 2% менше аналогічного показника минулого року. Водночас імпорт овочів у грошовому вимірі виріс на 41% і становив $352,3 млн. Про це повідомляє УКАБ, пише agronews.ua.

Таке значне зростання грошового виміру в порівнянні з натуральним зумовлено як зміною структури постачань, так і світовим зростанням цін на овочі, вважають аналітики асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

«Війна, яку розпочала росія на території України, призвела до суттєвої зміни структури імпортних постачань. Якщо в 2021 році основу імпорту склала картопля (42% загального обсягу імпорту), помідори (24%) та огірки (6%), то в 2022 році це цибуля (25%), помідори (24%) та морква (13%). Значно зросли імпортні постачання моркви (в 10,7 разів — до 53,9 тис. т), цибулі (в 4,6 разів — до 105,5 тис. т), капусти (в 2,7 разів — до 51,6 тис. т). Водночас імпорт картоплі скоротився на 92% — до 13,9 тис. т», — констатутють експерти. 

Причиною зростання імпорту традиційних для України овочів, за даними УКАБ, є тимчасова окупація частини півдня України, а саме Херсонської та Запорізької областей, які спеціалізуються на вирощуванні овочів. Неможливість забезпечувати інші регіони України призвело до виникнення дефіциту, котрий не змогли перекрити фермери з решти областей України. Щоб забезпечити українських споживачів необхідними овочами, довелося збільшити саме імпортні постачання.

«Однак подібна ситуація тимчасова. Вже деокупована частина Херсонської області, очікуємо подальше просування наших військ. Окрім того, фермерські господарства з інших регіонів України зможуть збільшити обсяги виробництва цих овочів уже цього року, і Україна знову зможе забезпечувати себе так необхідними овочами», — прогнозують аналітики.



Перегляди: 9
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: