ВАЖЛИВО

В Україні винайшли унікальний продукт, який створити революцію в сфері тваринництва

14.12.2019 20:47
ZJgDgZoonnBn2dYGRfmhJ9Z9GYpTzIm4iQ2NAeLa


Маслоекстракційний завод “Потоки” в Дніпрі розробив новий продукт для тваринництва – високопротеїновий соняшниковий концентрат. Такий концентрат зможе витіснити соєвий шрот в кормах для птахів, свиней, кролів і риб. Перевага високопротеїнового концентрату перед традиційною соєю полягає в більшій концентрації білка. На заводі змогли домогтися 52% його змісту, тоді як в соєвому шроті цей показник досягає в середньому лише 48%. Також, на відміну від соєвого шроту, соняшниковий концентрат не містить ГМО, пише depo.ua.

Розробкою продукту займався дослідницький центр при заводі “Потоки”, спільно з українськими вченими з Державного науково-дослідного контрольного інституту ветеринарних препаратів та кормових добавок та Державної дослідної станції птахівництва Національної академії аграрних наук України.

Для ретельного вивчення винайденого концентрату завод “Потоки” також уклав контракт з нідерландським науково-дослідним інститутом Schothorst Feed Research. Голландські вчені почнуть аналіз концентрату і його властивостей з січня 2020 року. Дослідження триватимуть близько трьох місяців.

“Завод “Потоки” винайшов унікальний продукт, який готовий створити революцію в сфері тваринництва та виробництва кормів для птахів, тварин і риб. Зараз у всьому світі в раціонах годівлі тварин використовують соєвий шрот. Ми пропонуємо кращу альтернативу – високопротеїновий соняшниковий концентрат. Його перевага в тому, що він не містить ГМО. З 2022 року Європа буде відмовлятися від генно-модифікованих організмів, а значить, наше підприємство – перше українське, яке може запропонувати європейському ринку продукт без ГМО”, – розповів директор ТОВ” Потоки “Євген Яровий.

Зараз завод “Потоки”, спільно з українськими фахівцями, проводить низку власних досліджень на базі експериментальних курників. Результати першого експерименту з вирощування бройлерів на кормах з вмістом соняшникової концентрату вже відомі. Приріст ваги курей, яким соєвий шрот замінили високопротеїновим концентратом, склав від 7 до 8%.

“На 43-й день відгодівлі, група бройлерів, в якій замінили соєвий шрот на 50%, показала приріст до 4% в живій вазі. У курей, яких підгодовували 100% високопротеїновим концентратом, зафіксували приріст від 7 до 8%. При цьому, збереження залишилася в нормі. З цього ми робимо висновок, що продукт працює, і дійсно впливає на засвоюваність корму птицею”, – розповів Віталій Надточій, керівник проекту, провідний менеджер відділу з продажу соняшникової концентрату на заводі “Потоки”.

Сьогодні на заводі “Потоки” йде монтаж нового обладнання. Спеціально для виробництва інноваційного продукту на українському заводі, в Швейцарії, Німеччині та Болгарії винайшли нове обладнання.

Після завершення випробувань, український завод зможе виробляти 500 тонн високопротеїнового соняшникового концентрату з вмістом протеїну 50% на добу. Продукцію планують продавати під ТМ “PROGLOT”.


Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: