АГРОВІДЕО

В Україні створили новий сорт огірків, що плодоносить 65 днів

05.03.2021 08:42
4d316d28191de0d58049ba2eae44d1a7

Фахівці дослідної станції «Маяк» Інституту овочівництва і баштанництва НААН створили новий сорт огірків — Олімп, прабатьком якого є знаменитий Ніжинський сорт. Плодоносить новинка 65 днів та не поступається смаковими якостями легенді, ба більше, має вищу стійкість до хвороб. Про це повідомляє у Фейсбуці на сторінці Крутівської громади Ніжинського району, пише agronews.ua.

Нові сорти, розроблені на базі Ніженського, є унікальними за своїми смаковими властивостями й ідеально підходять для засолу. Єдиний їхній мінус — це нижча врожайність, порівняно з голландськими сортами. Втім, цю проблему крутівські селекціонери нещодавно виправили, створивши Олімп, який плодоносить 65 днів і нічим не поступається якостями прабатьку.

«На основі цього сорту (Ніжинський місцевий, — ред.) на нашій станції створено ще декілька сортів — Ніжинський 23, Ніжинський дар, новий гібрид Сармат і цього року ми передали сорт Олімп, — розповіла науковий співробітник  ДС «Маяк» Надія Птуха. — Олімп майже не поступається Ніжинському місцевому, а по врожайності значно випереджає його. Олімп плодоносить 65 днів: у цьому році в мене огірки були після 20 вересня. Це без поливу. Ці огірки майже не пошкоджуються хворобами, а за смаковими якостями вони отримали 5 балів, як Ніжинський».

Селекціонери стверджують, що Олімп особливо цінний сорт у засолюванні.

https://youtu.be/RsQUpmzzAHs

«Цінність ніжинського огірка полягає у смакових якостях, особливо в засоленому вигляді. Якщо його правильно засолити (обов’язково в жорсткій чи напівжорсткій воді) овоч залишається твердим, хрустким, з тоненькою шкірочкою. Властивості сорту обумовлюються, в першу чергу, місцевими ґрунтами, а також рецептами, які промислові засолювачі свого часу тримали в секреті», — йдеться у матеріалі.

Як стверджує пані Птуха, саме в Крутах вирощується всесвітньо відомий сорт ніжинського огірка. Це навіть підтвердила комісія Академії аграрних наук України, яка перевіряла сорт на справжність. Тепер же, в рамках наукової роботи, селекціонери прагнуть його зберегти і покращити.


Перегляди: 26
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: