НОВИНИ

В Україні сповільнився процес деградації ґрунтів

14.10.2019 16:17
grunt-1

Один з показників, який визначає врожайність ґрунтів — вміст у них гумусу. Для того, аби земля вважалась чорноземом, вміст цієї речовини в ній має перевищувати 2,5%. Середній показник в Україні — 3,16%. Втім, ще 100 років тому він був на рівні 13-14%. Втім, навіть 3,16%, у порівнянні з показниками європейських країн — це фантастична цифра. Про це повідомив Павло Коваль, генеральний директор Української аграрної конфедерації, пише growhow.in.ua.

— Донедавна ми спостерігали зниження показника, але останні 3-5 років можна говорити про стабілізацію. У 2012 році було 3,19%, сьогодні — 3,16%. Є падіння, але воно сповільнюється, — зауважив фахівець.

Він зазначив, що хоч вміст гумусу та природна родючість помалу знижуються, валові збори з базових культур Україна нарощує з року в рік. Ситуація не критична:

— У нас близько 65% ґрунтів мають високий або середній вміст поживних речовин. Тільки близько 19% характеризуються низьким вмістом. Є над чим працювати, але ніяких катастрофічних трендів не виявляється, — зазначає експерт.

Та не тільки люди псують землю. Чималу роль в ситуації з деградацією ґрунтів відіграє зміна клімату. За останні 30-40 років межі кліматичних зон змістилися на північ щонайменше на 200-300 км.

— Степ підіймається і вже досягає півночі Дніпропетровської області та навіть півдня Кіровоградської. Раніше соняшник, сою та кукурудзу в Чернігівській області можна було знайти тільки в окремих господарствах. Сьогодні, проїхавши полями цієї області, можна все це побачити, — додає Павло Коваль.

Водночас це, за його словами спричинило перерозподіл у грошовій оцінці землі. Відтак, Сумська, Чернігівська, Волинська, Рівненька, Хмельницька, Тернопільська області наростили свій потенціал і інвестиційну привабливість, а Запорізька, Херсонська, Миколаївська, південь Одеської — навпаки. Найгірший стан ґрунтів на півдні країни — це Запорізька, Херсонська, Миколаївська області.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: