АНАЛІТИКА

В Україні оприлюднено рентабельність вирощування озимої цибулі

02.06.2020 08:02
onion2c

Цибуля ріпчаста озима – досить нова культура, мало хто знає основні нюанси її вирощування, особливо при краплинному зрошенні. При цьому рентабельність вирощування озимої пшениці вища за звичайну літню. Про це повідомляють фахівці кафедри землеробства, геодезії та землеустрою Миколаївського національного аграрного університету, пише agronews.ua.

Озима культура передбачає сівбу насіння в кінці літа з таким розрахунком, щоби рослини до кінця вегетації утворили до 5-6 листків і пройшли осіннє загартування, ввійшли в зиму здоровими. Збір врожаю починається на 1-1,5 місяці раніше в порівнянні з цибулею весняного посіву, а також на 0,5-1 місяця раніше в порівнянні з розсадними культурами.

При доброму догляді можна отримати 35-45 тонн з 1 гектару цибулин, при цьому затрати на вирощування порявняно із цибулею весняного посіву практично не змінюються, але в умовах літнього дефіциту оптові ціни на цибулю в 2-3 рази більші, ніж на продукцію, зібрану восени. Рентабельність виробництва при такій технології складає 120% і більше.

Щоби повністю забезпечити всю потребу в цьому овочевому продукті, необхідно підвищити продуктивність цибулі ріпчастої озимої. Одним з ефективних, дієвих заходів для цього є використання зрошення та удобрення.

Відомий спосіб вирощування цибулі ріпчастої озимої, де встановлено, що найвищу врожайність товарних цибулин у 17,1-19,4 т/га забезпечує вирощування сорту Ткаченківська або гібриду Вольф F1 з насіння, за сівби у І декаді серпня.

Нагадаємо, в Україні названо найприбутковішу олійну культуру у 2020 році.


Перегляди: 14
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: