Найважчий в органічному агровиробництві – органічний цукровий буряк, але він же і найдорожчий, вважає керівник ТОВ «Дедденс Агро», ТОВ «Ріттер Біо Агро» та ТОВ «Кунівське» Віктор Щербачук. Про це повідомляє Agravery, пише agronews.ua.
“Ми першими в Україні стали вирощувати цю культуру, і робити органічний цукор. Але на цей рік ми її навіть не посіяли. Через коливання курсу валют, в нас не вистачає обігових коштів. Якщо ми сьогодні засіємо 200−250 гектарів буряком, то вже на початку літа тільки на заробітну плату потрібно буде близько 15 млн гривень”, – каже він.
Собівартість органічного цукрового буряка близько 3 тисяч євро на один гектар
А прибуток з нього залежить від погоди та ще десятків факторів.
“Наприклад, в минулому році ми його двічі пересівали через проблеми з буряковим довгоносиком. Як тільки з’являються сходи, шкідник його відразу весь з’їдає. Без пестицидів та іншої хімії – органіка дуже смакує шкідникам. І не один біологічний препарат, який нам привозили, не вбиває його. Дуже багато виробників органічної продукції намагались вирощувати цю культуру, і ні у кого не вийшло. Але ми експериментували, спочатку вирощували органічний цукровий буряк собі у збиток, а потім в нас вийшло. Ми отримуємо з гектару 550 центнерів”, – ділиться аграрій.
Щоб покрити собівартість виробництва цукрового буряку, врожайність має бути 400−550 ц/га
Дохід можна отримати, якщо віддати свою партію на переробку на цукровий завод.
“Ми так і робимо. Ми співпрацюємо із Гнідавським цукровим заводом, він єдиний, хто погодився на виробництво органічного цукру з нашого буряку. Але це теж трудомісткий та затратний процес: спершу цукровий буряк треба відмити два рази — гарячою, а потім холодною водою. На час виробництва органічного цукру завод більше нікого не приймає. Це все дорого коштує, щоб на годину зупинити завод, як ми, потрібно більше ста тисяч гривень”, – пояснює Віктор Щербачук.
Тонна органічного цукру коштує 47 тисяч гривень
Для порівняння, конвенційний коштує 14 тисяч гривень.
“Традиційний робити легше: там витрат менше, а буряку збирають по 700−800 центрів з гектару. Але в нас є одна особливість: органічний цукровий буряк має кращу масу та структуру, а коли на заводі з нього виробляють цукор, то він не дає піну взагалі, на відміну від звичайного цукрового буряку. Бо немає хімії, все природньо”, – підсумовує він.
Нагадаємо, в Україні названо найбільш прибуткові органічні агрокультури.