АНАЛІТИКА

Уряд затвердив держпідтримку для садоводів та виноградарів: що саме

30.11.2020 10:02
сад-1024x576

На нещодавньому засіданні комісії Мінекономіки України з питань державної підтримки розвитку виноградарства, садівництва і хмелярства, на якому розглядалося надання компенсацій садівникам у 2020 році, прийнято рішення виділити держпідтримку цим галузям загальною сумою 400 млн грн. Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомив голова Української горіхової асоціації Геннадій Юдін, пише agronews.ua.

Перелік документів, необхідних для отримання компенсації був визначений у постанові КМУ № 587 і в наказі Мінекономіки № 1750 від 11.09.2020 року.

Згідно з базовою постановою КМУ № 587 від 15.07.2005г (зі змінами) фінансування за даною бюджетною Програмою в цьому році було розширено і направлено за 5 напрямками:

– компенсацію набутого посадкового матеріалу плодово-ягідних культур, винограду та хмелю. Компенсація здійснюється в розмірі 80% вартості саджанців (але не перевищують затверджені нормативи);

– роботи по монтажу шпалер і установка систем крапельного зрошення, придбання матеріалів, необхідних для проведення таких робіт;

– придбані лінії товарної обробки плодів і ягід, автоматизовані лінії висушування плодів і ягід, лінії по переробці плодів і ягід;

– нове будівництво і реконструкцію холодильників з РГС і об’єктів щодо заморожування плодово-ягідної продукції, цехів з первинної переробки плодів і ягід;

– придбані техніку та обладнання (в тому числі іноземного виробництва, які не виробляються в Україні) для проведення технологічних операцій у виноградарстві, садівництві і хмелярстві згідно певним в Мінекономіки переліком.

Компенсація за переліченими напрямами становить 30% вартості робіт, техніки або обладнання.

“Причому раніше діяли нормативи і перелік техніки та обладнання, в межах яких проводиться компенсація у виноградарстві, садівництві і хмелярстві, були збережені і доповнені”, – зазначив Геннадій Юдін.

Так, раніше діючий перелік механізмів, техніки і обладнання на пропозицію Української горіхової асоціації був істотно розширено Переліком для механізованого збирання, післязбиральної первинної обробки і збереження волоських горіхів і інших горіхоплідних культур, зазначеному в листі Горіховою асоціації.

За підсумками 2020 року оформили і подали документи 234 садівничих агропідприємства.

“Не обійшлося і без «ложка дьогтю». Галузевими асоціаціями були відзначені і суттєві недоліки, які виявилися під час розгляду документів під час засідання комісії. Зокрема, при здачі документів садівниками через обласні комісії з садівництва для отримання компенсації з посадкового матеріалу і по установці краплинного зрошення, окремими обласними комісіями були здані підсумкові висновки з власними висновками, що не дають право на отримання компенсацій садівничим підприємствам. При цьому садівничі підприємства не були про це повідомлені, щоб мати можливість офіційно своєчасно довести правомірність підготовлених ними документів”, – зазначив голова УГА.


Крім цього, галузевими асоціаціями вказано і на інші, на їхню думку, порушення прав садівників, які спричинили прийняття комісією відмови в наданні компенсацій деяким садівничим підприємствам.

“В даному випадку, щоб відстояти свою правоту, садівничі підприємства будуть змушені оскаржувати дані порушення в судовому порядку. А в даний час на підписання у Міністра відповідний наказ про надання компенсацій садівничим підприємствам. Чекаємо його офіційної публікації”, – повідомив Геннадій Юдін.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: