НОВИНИ

В Україні повідомлено, як діятиме держрегулювання цін на продукти

18.05.2020 19:05
22636-1_large

Державний моніторинг цін на низку продуктів потрібен для того, щоб відкласти підняття цін та недопущення їх необґрунтованого зростання, вважає директор Української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. Про це повідомляє APnews, пише agronews.ua.

“По-перше, державний моніторинг цін на соціальні продукти харчування для того, щоб відкладати зростання цін. По-друге, для того, щоб не було необґрунтованого підняття цін. Тому що коли ми говоримо про моніторинг, це спочатку вносяться дані, якщо суттєве підвищення, якщо понад 15%, то можна підняти лише за місяць. Це означає, що місяць фактично ціни будуть меншими”, – пояснив він.

За його словами, Держпродспоживслужба буде займатись розглядом підняття цін та у разі їх необґрунтованості інформація буде передаватись до Антимонопольного комітету.

“Також це говорить про те, що державний моніторинг захищає від необґрунтованого підняття цін. Тобто, наприклад, якщо ми бачимо світове зростання вартості пшениці, то це означає, що фактично Держпродспоживслужба буде розбиратись у причинах підняття цін. І прийде до того, що це цілком обґрунтованого і ніяких висновків не буде. Якщо ж висновки будуть негативними, тобто або виробник, або імпортер, або постачальник, або торговець підіймає ціну лише задля збільшення прибутку, справа передається з усім аналізом до Антимонопольного комітету. Після цього Антимонопольний комітет накладає штраф”, – уточнив директор Української Асоціації постачальників торговельних мереж.

Він додав, що, таким чином, один державний орган проводить моніторинг та аналіз даних, а інша установа приймає рішення.

“В даному випадку це така дворівнева система, коли один орган фактично проводить моніторинг, аналіз, а потім вже інша державна установа приймає рішення. Тому що з 2014 року якраз не вистачало структури державної, яка буде збирати дані. Попередні роки саме наша асоціація завжди зверталась до Антимонопольного комітету з приводу цін необґрунтовано. А іноді ми говорили про те, що є причини, але є інша проблема. Наприклад, вартість зростає на 10%, а ми бачимо обґрунтування зростання вартості лише на 5%, тому треба щоб вони дослідили ринок і прийняли зважене рішення. Але ми не могли надати всі дані, це означало, що Антимонопольний комітет затягував ці справи. Іноді просто через те, що вони не хотіли їх розслідувати, а інколи через те, що у них не було дійсно можливості це зробити. Тому на сьогодні така система існує, і це, по-перше, буде стримувати зростання цін, а по-друге, одразу можна буде запитувати документи у торговельних мереж. В цьому випадку це дійсно буде в будь-якому випадку призводити до необхідних наслідків. Тобто можна гарантувати, що різке підняття цін після введення цієї системи буде неможливим, тому що це одразу призведе до штрафу Антимонопольним комітетом. А з Антимонопольним комітетом у нашій країні мало хто хоче зв’язуватись”, – зазначив Дорошенко.

Нагадаємо, набула чинності Постанова про держрегулювання цін на продукти.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: