НОВИНИ

В Україні наростає дефіцит сої для внутрішнього ринку

30.06.2020 07:32
1376858919-soy-protein-opt

З моменту введення в дію «соєвих правок» в сезоні 2018/19 відбулося скорочення посівних площ і падіння внутрішніх цін на сою. Був досягнутий ефект зростання переробки вітчизняними підприємствами (на 40%), повідомляє Світлана Купреева, аналітик олійного ринку УкрАгроКонсалт. Про це пише agronews.ua.

Однак в поточному сезоні переробники програли експортерам, втративши 33% і знизивши обсяги до 1,4 млн тонн. Ринок адаптувався, сезон починався з вересневого рекорду по експорту сої (більш 277 тис. Тонн), в жовтні взагалі експортується історичний максимум для України – 565 тис. Тонн.

На сьогоднішній день Україна зіткнулася з дефіцитом сої на внутрішньому ринку. Загострення конкуренції між переробниками та експортерами стали драйверами зростання внутрішніх цін на соєві боби. З початку поточного сезону зростання цін становить 35%.

До початку нового сезону обмеження при відшкодуванні ПДВ усунені. Однак та невизначеність, яка існувала в рішенні даного питання і дефіцит вологи навесні, на жаль, вже зіграли свою роль у формуванні переваг фермера щодо посівної-2020.

Так, за оцінками УкрАгроКонсалт , в новому сезоні посівні площі скоротяться до 1,65 млн га проти 1,77 млн га, і врожай знизиться до 4 млн тонн проти 4,35 млн т.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: