НОВИНИ

В Україні фермери вивели диєтичний сорт топінамбуру

15.05.2020 08:32
topinambur

Протягом семи років агропідприємство з Івано-Франківщини займалося лише селекцією топінамбуру. І тепер вирощує тільки сорти з високім вмістом інуліну. Про це повідомляє SEEDS, пише agronews.ua.

“Топінамбур, на відміну від тієї ж картоплі можна вживати в їжу навіть сирим. Його сушать, смажать, варять, консервують. З нього навіть можна отримати цукровий сироп, придатний як для вживання в їжу, так і для переробки на спирт”, – розповів технічний директор “Еко-індіго” Богдан Кобринський.

Він зауважує, що топінамбур дуже добре переносить мороз до мінус 25 градусів. Спеку також переносить нормально, але потребує густішої посадки. Дуже високі врожаї він дає на крапельному зрошенні – до 135 тонн з га.

«Вибирати топінамбур починаємо пізньою осінню десь у кінці листопада. У топінамбура 165 днів вегатаційного періоду – в кінці жовтня він ще цвіте. Восени ми вибираємо топінамбур у тому випадку, коли нам потрібний більший вміст фруктозану, а весною – сахарози”, – ділиться експерт.

За словами Кобринського, протягом семи років підприємство займалося лише селекцією – тепер тут ростуть тільки сорти з високім вмістом інуліну.

Також технічний директор “Еко-індіго” відзначає, що підприємство не перший рік виготовляє з топінамбуру порошок, який використовується як дієтична добавка.

Проте топінамбур – не лише природне джерело інуліну. Ця надзвичайна рослина, зокрема її плоди, допоможуть при профілактиці багатьох захворювань, зокрема і нинішнього корона вірусу.

“Топінамбур, амарант, якісні яблука, ягоди… і про коронавірус можна забути. Метаболізтичний фітосиндром – це основа хвороби коронавірусу. Їжте тільки якісне і українське, будете здорові”, – ділиться Кобринський.

Раніше в Україні топінамбур був достатньо популярним, проте останнім часом про нього не справедливо забули.

Також, для зберігання топінамбуру не потрібні спеціальні овочесховища – його коріння надзвичайно морозостійке. Його бульби часто висаджують у жовтні як озиму культуру, урожай збирають тільки на наступний рік.

Агротехніка топінамбуру вельми близька до картопляної, і тому збирати його можна навіть звичайними картоплезбиральними комбайнами, наприклад, ККУ-2А з особливою насадкою.

Якщо близько третини бульб топінамбуру залишити в землі після збирання врожаю, то можна підтримувати його посадки протягом 4-5 років поспіль (за умови внесення добрив). Зафіксовані такі випадки, коли культура вирощувалася на одній ділянці протягом 30-40 років.

Нагадаємо, Україна отримала можливість експортувати насіння у 60 країн світу.


Перегляди: 26
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: