ГОЛОВНЕ

Україна отримала можливість експортувати насіння у 60 країн світу

14.05.2020 13:02
nasinnya-buryaka

Нещодавно Верховна Рада України прийняла в цілому законопроект №0029 «Про приєднання України до Схеми сортової сертифікації насіння хрестоцвітих та інших олійних, або прядильних культур і Схеми сортової сертифікації насіння цукрових і кормових буряків Організації економічного співробітництва і розвитку», повідомляє agronews.ua.

Країнами-членами ОЕСР є понад 60 розвинених держав, тому можливість експортувати насіння у ці країни відкриває великі перспективи для українських експортерів.

«Якщо орієнтуватися на нашу компанію, то зауважу, що можливість поставки в країни-члени ОЕСР дозволить вже в наступному році експортувати близько 20 тис. посівних одиниць, а це близько 50 тонн насіння цукрового буряку. Це при тому, що весь ринок України на сьогоднішній день займає 260 тис. посівних одиниць. Тому експорт тільки нашої компанії становитиме майже 10% від українського ринку. А в цілому, потужності нашого заводу по обробці цукрового буряка, який розташований в Київській області, можуть покрити як потреби українських виробників, так і імпортерів», – прокоментував АПК-інформ комерційний директор ТОВ «СЕСВАНДЕРХАВЕ-Україна» Сергій Горобець,

Однак, він уточнив, що зараз у виробників ще залишаються певні питання. Адже для того, щоб експортувати той чи інший гібрид в певну країну, він повинен бути зареєстрований як в Україні, так і в країні-імпортері.

«Чи зможемо ми вирощувати насіння, яке у нас в Україні не зареєстровані для подальшого експорту в країни, які є членами ОЕСР? Це вже стане ясно після повного прийняття документа, коли ми отримаємо якісь роз’яснення. Зауважу, що всі гібриди, які ми маємо на сьогоднішній день, зареєстровані в Україні, а також в тій чи іншій європейській країні, а значить вони готові до експорту», – резюмував фахівець.

Аграрії України ще з 2013 року зверталися до Міністерства аграрної політики і продовольства з листами щодо активізації дій в цьому питанні.

Нагадаємо, в Україні названо рентабельність вирощування органічного цукрового буряку.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: