ГОЛОВНЕ

В Україні дорожчають овочі, а цитрусові і банани дешевшають

14.01.2019 10:57

Традиційно несолодко після свят стає постачальникам солодкої екзотики: цитрусових і бананів. Попит упав, тому з початку року ціни на банани «просіли» на 9%, а на апельсин і мандарин – на 10-12%. Про це повідомляє EastFruit.

Переситившись екзотикою під час новорічних та різдвяних свят, українці затягують паски і знову звертають увагу на доступні і більш традиційні продукти, такі як овочі борщового набору, картопля і яблука.

Однак багато традиційних продуктів виявляються не настільки доступними, як зазвичай. За цибулю українським споживачам доводиться платити в три рази більше, ніж роком раніше, і ціни на неї зросли після свят. Правда в Євросоюзу ціни ще вище

Підскочила ціна на капусту білокачанну, яку зараз продають у три рази дорожче, ніж в цей же період 2018 року. Після свят подорожчала картопля, а її оптова ціна перевищила минулорічну вже на 70%. Приблизно настільки ж подорожчали за рік морква і буряк столовий, однак ціни на них після свят не виросли.

Недешево обходиться дефіцитна взимку зелень – за останні два тижні ціни на неї зросли на 20% і більше. Дуже різко подорожчав базилік, трохи менш різко – кінза, а от ціни на петрушку і кріп зросли лише на 7-10% після свят.

Традиційно несолодко після свят стає постачальникам солодкої екзотики: цитрусових і бананів. Попит упав, тому з початку року ціни на банани «просіли» на 9%, а на апельсин і мандарин – на 10-12%.

А от яблука нарешті привернули увагу українських споживачів – адже ціни на них зараз в 3-5 разів нижче, ніж на імпортні цитрусові та банани. А зростання споживання яблук дозволило садівникам трохи підвищити відпускні ціни. При цьому фермери і раніше стримують продаж, розраховуючи на зростання цін на яблука ближче до березня-квітня. Однак аналітики вважають подібні надії нездійсненними, оскільки запаси продукції в холодильниках дуже високі, не тільки в Україні, але і в Польщі, Молдові та країнах ЄС.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: