НОВИНИ

На Запоріжжі побудували канал, щоб відродити унікальний Молочний лиман

18.03.2020 10:02
eb1318bc68aef215d7e86d2092cc9882-wide-big

Наприкінець минулого року, азовський лиман, що має назву Молочний, з’єднали з морем постійно діючим каналом. З того часу водойма, яка за останні роки відступила від історичних берегів на десятки метрів, поступово наповнювалася. Глибина лиману практично досягла максимальних значень. Разом з водою до лиману повернулася риба та інша морська фауна. Пише zp.depo.

Взагалі, до XV століття Молочний лиман був затокою Азовського моря.Лише у 1943 року німці з’єднали його з Азовським морем штучною протокою. Це стабілізувало гідрохімічні показники, зокрема, солоність води. Саме тоді відзначалося максимальне видове різноманіття риб в лимані. У другій половині XX сторіччя береги лиману почали активно забудовувати піонерськими таборами і базами відпочинку.

Однак штучна протока виявилася невічною: працювала нерегулярно, а необхідні роботи з розчищення практично не проводилися. Із 1974 року почався занепад лиману. Як результат – лиман швидко замулювався, солоність води зростала, піленгаси, що заходять сюди на нерест, гинули тоннами. До 2016 року від своїх історичних берегів Лиман відійшов на десятки метрів.

У 2017 році на лимані сталася катастрофа, яка була кваліфікована правоохоронцями як “екоцид”. Тоді загинули тисячі піленгасів, які не змогли вийти з закритого лиману. Збитки склали мільйони гривень.

Активні роботи з будівництва з’єднувального каналу між Молочним лиманом і Азовським морем розпочалися в червні 2019-го і тривали до кінця року. На реалізацію проекту парку з Держбюджету виділили 55,2 млн грн.

За словами директора Приазовського національного парку Дмитра Воловика, канал проєктувався таким чином, аби він діяв постійно, попри шторми й вітри. Дві дугоподібні буни витримують буревії – канал не замиває піском. Працює з’єднання в обидва боки, тобто відбувається постійний обмін водою між морем та лиманом.

У результаті лиман не лише наповнився водою, у ньому знизилася солоність із нищівних для усього живого 120 проміле до оптимальних 26. Це лише вдвічі більше за солоність Азовського моря. Деякі види риб таку солоність “дуже полюбляють”.

За словами Воловика, навесні на нерест у Молочний лиман має зайти близько двох тисяч тонн піленгасів, а також бички та камбала. За прогнозами науковців, популяція піленгаса тут збільшиться на 800 тонн.

“Камбала вже нереститься в лимані. Зафіксовано значний прохід піленгаса. Таку кількість качок, які зараз перебувають на лимані, я ще в житті не бачив”, – ділиться Воловик.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: