ВАЖЛИВО

В лютому зафіксовано зростання цін на продовольство, що триває дев’ятий місяць поспіль – ФАО

09.03.2021 07:34
shutterstock_564057205

Згідно з даними, опублікованими Продовольчою і сільськогосподарською організацією Об’єднаних Націй (ФАО), в лютому зафіксовано чергове зростання цін на продовольство, яке триває вже дев’ятий місяць поспіль. Найбільше виросли котирування цукру і рослинних масел, пише agronews.ua.

У лютому середнє значення Індексу продовольчих цін ФАО, який дозволяє щомісяця відслідковувати коливання світових цін на найбільш ходові продовольчі товари, склало 116,0 пунктів, що на 2,4 відсотка вище рівня минулого місяця.

Значення Індексу цін на цукор ФАО зросла на 6,4 відсотка в порівнянні з січнем, внаслідок цього побоюються обмеженості пропозиції на тлі зниження обсягів виробництва в ключових країнах-виробниках і активного імпортного попиту з боку країн Азії. Однак подальше зростання цін стримувалося прогнозами відновлення обсягів виробництва в Таїланді і рекордного врожаю в Індії.

Індекс цін на рослинні олії ФАО виріс на 6,2 відсотка і досяг найвищого рівня з квітня 2012 року. Було зафіксовано зростання цін на пальмову, соєву, рапсову і соняшникову олії.

Значення Індексу цін на молочну продукцію ФАО зросла на 1,7 відсотка, що було обумовлено збільшенням міжнародних експортних котирувань вершкового масла під впливом активного імпортного попиту з боку Китаю, в умовах обмеженої експортної пропозиції з боку країн Західної Європи. Ціни на сир дещо знизилися, в тому числі через збільшення запасів в Сполучених Штатах Америки.

Середнє значення Індексу цін на зернові ФАО виявилося на 1,2 відсотка вище січневих рівнів. Ціни на сорго протягом місяця зросли на 17,4 відсотка внаслідок збереження високого попиту з боку Китаю. Міжнародні ціни на кукурудзу, пшеницю і рис залишаються або стабільними, або трохи підвищилися.

Значення Індексу цін на м’ясо ФАО зросла на 0,6 відсотка, що обумовлено скороченням пропозиції яловичини і баранини в ключових регіонах-виробниках. Ціни на свинину, навпаки, впали в зв’язку зі скороченням закупівель Китаю через надлишок пропозиції нереалізованого поголів’я свиней в Німеччині, в умовах заборони  експорту на ринки країн Азії.

Нагадаємо, що в Україні ціна на свиней вище, ніж в провідних країнах-експортерах.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: