НОВИНИ

Стало відомо, як вирішити проблему з мором бджіл в Україні

01.06.2020 16:02
med1

Проблема масового мору бджіл в Україні існує не перший рік. Бджолярі, збираючи відрами мертвих комах, погрожують аграріям спалити врожай і техніку. І в деяких випадках наміри стають реальністю. Сільгоспвиробники нарікають, що звинувачення на їхню сторону досить часто не обґрунтовані, вважають аналітики Українського клубу аграрного бізнесу. Про це пише agronews.ua.


“Сьогодні втрати несуть обидві сторони. Поряд із загибеллю бджіл зміна клімату значно вплинуло і на сільгоспвиробництво. У деяких регіонах втрати врожаю від посухи становлять до 80%”, – відзначає експерт УКАБ Ольга Кухар.

Тому згуртуватися, налагодити комунікацію і діяти в єдиному напрямку — буде найправильнішим рішенням для всіх учасників процесу, вважає вона.

Щоб стимулювати вихід бджолярів з тіні, у Мінекономрозвитку запустили програму дотування. Дотація надається на безповоротній основі фізичним особам та іншим суб’єктам господарювання, які містять від 10 до 300 бджолосімей, в розмірі 200 грн за кожну

Також юридичні особи та фізичні особи-підприємці можуть отримати компенсації за закуплені ними племінні бджолопакети і бджоломатки в розмірі до 50% вартості, але не більше ніж 500 грн за бджолопакети і 100 грн за пчеломатку.

«Сподіваємося, що бджолярі максимально скористаються програмою. В результаті, якщо буде попит на такі напрямки, держава побачить потреба і надалі надавати підтримку галузі бджільництва, тому все залежить від пасічників — як вони організовуються і подадуть всі необхідні документи », – говорить експерт асоціації« Український клуб аграрного бізнесу» Ольга Кухар.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: