НОВИНИ

Названо, з якими проблемами можуть стикнутися аграрії через COVID-19

04.04.2020 20:20
2018-10-23-20-00-01-0_77425500

Пандемію коронавірусу, може вплинути на роботу українських господарств вже після посівної – дефіцит імпортованих матеріалів принесе українським виробникам проблеми вже влітку. Про це на ZN.UA повідомив Андрій Паливода, пише agronews.ua. 

У складному становищі можуть опинитися аграрії, які купували все потрібне в режимі “сьогодні на сьогодні”, — у них немає плану закупівель, вони заздалегідь не домовилися з постачальником матеріально-технічних ресурсів.

Тому нині, крім посівних робіт, у них додалося ще й планування на найближчий час придбання конче потрібних препаратів і добрив, щоб встигнути забезпечити ресурсами найближчий графік роботи.

“Звичайно, у постачальників засобів захисту рослин і добрив на складах є деякий запас, але все-таки частину продукції завозитимуть в Україну через митницю, і це може сповільнити процес своєчасної доставки продукції аграріям. Хоча б просто через припинення багатьох міжнародних перевезень”, – розповідає Андрій Паливода.

Уже пізніше, після закінчення посівної, можливий дефіцит імпортованих матеріалів (наприклад запчастин для техніки, різних агрегатів, сільськогосподарської хімії). Але це якраз може допомогти українським виробникам. І голова болітиме про все це в аграріїв уже влітку. Поки ж у більшості господарств карантин помітний хіба що через обмеження кількості працівників, додаткові заходи із дезінфекції приміщень і техніки.

Також, ризики дефіциту сільськогосподарської продукції в Україні може викликати активний експорт. На 30 березня Україна експортувала 18 млн тонн пшениці, майже вичерпавши обсяги у 20 млн тонн на поточний маркетинговий рік (закінчиться в червні 2020-го).

Українські сільськогосподарські компанії нині припиняють інвестпроєкти, що передбачають модернізацію різного обладнання, виробничих потужностей.

Багато аграріїв розраховують, що у разі запровадження надзвичайного стану в країні агропідприємства внесуть до переліку критичної інфраструктури та не зупинятимуть. Але навіть без цього аграрії вже сьогодні потребують підтримки з боку уряду.

Через зростання курсу долара їхні витрати вже збільшилися, тоді як найближчих доходів доводиться чекати не раніше серпня. Та і з ними є дуже велика невизначеність: невідомо, якими будуть український і світові ринки через кілька місяців.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: