НОВИНИ

У сховищі «Судного дня» зберігається понад 2000 насіння з України

30.06.2020 10:32
https://agronews.ua/

Виступ з дверима у крижаній горі — так виглядає вхід у банк на архіпелазі Свальбард на півночі Норвегії, де у вічній мерзлоті зберігаються скарби світу — насіння різних видів рослин. У сейфі Шпіцбергена зберігається і 2633 зразки українського насіння, наданого харківським Національним центром генетичних ресурсів рослин України. Про це повідомляє The Epoch Times, пише agronews.ua.

Свальбардське всесвітнє сховище насіння знаходиться на відстані 1125 км від Північного полюса, в місті Лонг’їр. Місце вибрано не випадково: тут відносно невелика ймовірність землетрусів, а клімат дозволяє без зайвих витрат підтримувати температуру -18 °C, необхідну для збереження насіння.

Тут зібрані зразки сільськогосподарських культур з усього світу, щоб у випадку нагальної необхідності можна було відновити їхні біологічні види.

Сховище «Судного дня» є своєрідною «страховкою» для інших банків під час непередбачених ситуацій, таких, як втрата їх фінансування, закриття, збої в роботі обладнання та ін. Кілька генетичних банків в Іраку й Афганістані через війну втратили зразки досить древнього насіння.

Свальбардське всесвітнє сховище насіння на архіпелазі Шпіцберген на півночі Норвегії.

“ICARDA, банк насіння сільськогосподарських культур, адаптованих до посушливих умов, майже втратив свою колекцію, коли в Сирії спалахнула громадянська війна. На щастя, раніше він передав дублікати в сховище Свальбарда, тому зміг скористатися внеском і відновити зразки. Так що чекати глобальної катастрофи для визначення корисності подібних банків не доводиться”, – зазначають у повідомленні.


Перегляди: 20
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: