НОВИНИ

Податок на землю залізничного транспорту можуть скасувати

11.01.2020 15:28
IMG_4983

Верховна Рада України може розглянути питання скасування оподаткування земель залізничного транспорту платою за землю. Відповідний законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду особливостей оподаткування платою за землю» за №2566-1 вже зареєстрований у парламенті, повідомляє Залізничний інформаційний портал.

Так, новою редакцією статті Податкового кодексу №284 пропонується скасувати стягнення податку на землі залізничного транспорту.

Нагадаємо, що з 1 січня 2019 року з п. 284.4 ст. 284 Податкового кодексу України було виключено слова «надані для залізниць в межах смуг відведення», залізнична галузь повністю була позбавлена пільги зі сплати земельного податку в розмірі 25% нарахованого податку. Це призвело до того, що за підсумками 2019 року Укрзалізниця сплатить 4,2 млрд грн податку на землю, що у 3,5 раза більше сплаченої суми за 2018 рік.

«Слід зазначити, що в розвинених європейських країнах, таких як Німеччина, Франція, Великобританія, Іспанія, Польща, Литва, Латвія тощо, землі залізничного транспорту звільнені від оподаткування платою за землю. Такої ж практики дотримуються і в країнах колишнього СНГ: Казахстані, Білорусі тощо. У такий спосіб створюються привабливі умови для розвитку інфраструктури країни, а відповідно, для економічного зростання. Водночас Укрзалізниця, навпаки, окрім сплати земельного податку витрачає додаткові кошти на утримання земель у належному стані, ремонт земляного полотна та його споруд, утримання захисних лісонасаджень тощо», — наголосив директор з розвитку бізнесу АТ «Укрзалізниця» Андрій Рязанцев.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: