Останніми місяцями ціни на свинину у Європейському Союзі зменшувались. Однією з причин, зокрема, було поширення африканської чуми свиней у Німеччині та COVID-19. Утім, наразі європейський ринок демонструє ознаки відновлення. Про це повідомляє euromeat, пише agronews.ua.
Так, у Німеччині котирування свиней забійних кондицій у другій половині лютого зросли вперше з минулої весни. Ситуація покращилася через ряд причин, серед яких відновлення забійної потужності та експорту живих тварин переважно до Італії.
Іспанія відрізняється від інших країн-членів ЄС великими обсягами постачань до Китаю – майже 100 тис тонн на місяць. Це становить майже 80% в структурі експорту іспанської свинини. Ситуація для найбільшого європейського експортера складається добре і на ринках Японії, Південної Кореї, В’єтнаму та Філіппін. Нещодавно Філіппіни втричі збільшили квоти на імпорт свинини, щоб покрити дефіцит, про який повідомляють у декількох провінціях країни. Однак на цей ринок заборонено постачати свинину з країн, що постраждали від АЧС (Німеччина, Польща, Румунія, Болгарія, Угорщина тощо). Це дає перевагу іспанським виробникам свинини, які збільшують свої частки на ринку в Азії.
З початку року середня ціна свинини живою вагою в Іспанії склала 1,11 євро за кілограм. Це значно більше, ніж у Німеччині (0,92 євро / кг), Франції (1,09 євро / кг) або Нідерландах (0,92 євро / кг).
Нагадаємо, що українська свинина має шанси стати конкурентною у глобальному ринку.